MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kurczak z pieczarkami i papryką
94 min
Średni
Dodaj recipe
Wstecz
48 19.8g / 48%
4 4.5g / 4%
48 44.7g / 48%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kurczak z pieczarkami i papryką

(0)
1 godz 34 min
Średni
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Pierś Z Kurczaka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
250  g
Pieczarki
0.5 
Cebula
100  g
Papryka czerwona
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.53 g
Wartość energetyczna
381.42 kcal
Tłuszcze
19.8 g
Białko
44.72 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dodana do farszu kostka Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY sprawi, że nasz pieczony kurczak z pieczarkami będzie miał wyjątkowy aromat i smak. A farsz, z którym upieczemy podsmażone filety, zrobimy z podsmażonych pieczarek, cebuli, papryki oraz polędwiczek, pozostałych po wykrojeniu porcji mięsa z piersi. Oryginalnie, smacznie i praktycznie. Podajemy z ziemniakami z patelni lub z ryżem, a smakoszom kuchni polskiej - z perłową kaszą jaglaną. Na "jarzynkę" - listki lodowej sałaty, maczane w śmietanowym dipie, doprawionym cukrem i sokiem z cytryny.

Przygotowanie

94 min
  • Step1

    60 min
    Mięso oczyść, a następnie lekko rozbij. Odkrojone polędwiczki pokrój drobno. Posyp solą, pieprzem i odstaw na ok. 1 godzinę.
  • Step2

    10 min
    Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie cząstki. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Step3

    5 min
    Pokrojone polędwiczki, pieczarki, cebulę i paprykę usmaż na maśle na dużym ogniu do odparowania nadmiaru płynu.
  • Step4

    1 min
    Wkrusz kostkę bulionową i dopraw do smaku.
  • Step5

    8 min
    Lekko rozbite piersi usmaż na oleju na rumiano, dodaj przygotowany sos z warzyw i polędwiczek i szklankę wody.
  • Step6

    10 min
    Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
Kurczak z pieczarkami i papryką

Step1 z 6

Mięso oczyść, a następnie lekko rozbij. Odkrojone polędwiczki pokrój drobno. Posyp solą, pieprzem i odstaw na ok. 1 godzinę.

Kurczak z pieczarkami i papryką

Step2 z 6

Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie cząstki. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.

Kurczak z pieczarkami i papryką

Step3 z 6

Pokrojone polędwiczki, pieczarki, cebulę i paprykę usmaż na maśle na dużym ogniu do odparowania nadmiaru płynu.

Kurczak z pieczarkami i papryką

Step4 z 6

Wkrusz kostkę bulionową i dopraw do smaku.

Kurczak z pieczarkami i papryką

Step5 z 6

Lekko rozbite piersi usmaż na oleju na rumiano, dodaj przygotowany sos z warzyw i polędwiczek i szklankę wody.

Kurczak z pieczarkami i papryką

Step6 z 6

Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite