Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lato w pełni, ale wczesnym rankiem i późnym wieczorem w powietrzu czuć niespiesznie nadciągającą jesień. Przyszedł czas na zupy z dodatkiem świeżych grzybów, a jedną z nich jest krupnik z kurkami. Taki krupnik może być tradycyjnie przygotowywany na mięsie, zwłaszcza kiedy lubimy dłuższe kuchenne posiedzenia. Jesienią jasne, lubię spędzać długie godziny w ciepłej i aromatycznej kuchni (oczywiście krupnik nie zatrzyma Was na tak długo, no może ten na wołowinie :). Latem szukam sprytnych rozwiązań, żeby
dłużej robić to, co lubię robić w ciepłe przedpołudnia (na przykład wyjść z psami na niespieszny spacer). Dlatego tym razem zamiast tradycyjnego krupniku, przygotowałam krupnik bez mięsa. Jako bazę wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary, pełną suszonych warzyw i pysznie dobranych przypraw. I do tego oczywiście podduszone na maśle kurki.
No dobrze, jednak trzeba będzie trochę w tej kuchni posiedzieć i cierpliwie oczyścić każdą kurkę z osobna. W tym czasie na kuchence będzie wesoło pyrkać krupnik, więc jak tylko kurki oczyścimy i poddusimy na maśle, możemy siadać do obiadu. Za to z powodzeniem może to być obiad jednodaniowy. Zupa, choć dodałam do niej tylko niecałą szklankę kaszy, jest gęsta i pożywna. Jeśli wolicie mniej treściwą, dodajcie nie więcej niż 1/3 szklanki kaszy.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
10 min
Pół cebuli kroimy w kostkę, por w półtalarki. Podduszamy na łyżce masła w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i nieobranych ząbków czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, podlewamy 0,5 l wody. Zagotowujemy.
Krok 2
5 min
Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5 minut.
Krok 3
10 min
Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w wyższym naczyniu w 0,5 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut.
Krok 4
1 min
Zabielamy zupę śmietanką. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli.
Krok 5
10 min
Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni na łyżce masła szklimy drugą połowę cebuli. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na mniejsze części kurki, dusimy do całkowitego odparowania wody z kurek.
Krok 6
1 min
Kurki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na talerze. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Pół cebuli kroimy w kostkę, por w półtalarki. Podduszamy na łyżce masła w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i nieobranych ząbków czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, podlewamy 0,5 l wody. Zagotowujemy.
Krok 2
z
6
Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5 minut.
Krok 3
z
6
Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w wyższym naczyniu w 0,5 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut.
Krok 4
z
6
Zabielamy zupę śmietanką. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli.
Krok 5
z
6
Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni na łyżce masła szklimy drugą połowę cebuli. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na mniejsze części kurki, dusimy do całkowitego odparowania wody z kurek.
Krok 6
z
6
Kurki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na talerze. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0