Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Świeże kurki
0.25  szklanka
Kasza jęczmienna
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
3 
Mniejsze ziemniaki
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
1 
Cebula
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
5 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Laurowy liść
1  szczypta
Sól do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.04 g
Węglowodany
29.06 g
Tłuszcze
12.14 g
Wartość energetyczna
268.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lato w pełni, ale wczesnym rankiem i późnym wieczorem w powietrzu czuć niespiesznie nadciągającą jesień. Przyszedł czas na zupy z dodatkiem świeżych grzybów, a jedną z nich jest krupnik z kurkami. Taki krupnik może być tradycyjnie przygotowywany na mięsie, zwłaszcza kiedy lubimy dłuższe kuchenne posiedzenia. Jesienią jasne, lubię spędzać długie godziny w ciepłej i aromatycznej kuchni (oczywiście krupnik nie zatrzyma Was na tak długo, no może ten na wołowinie :). Latem szukam sprytnych rozwiązań, żeby dłużej robić to, co lubię robić w ciepłe przedpołudnia (na przykład wyjść z psami na niespieszny spacer). Dlatego tym razem zamiast tradycyjnego krupniku, przygotowałam krupnik bez mięsa. Jako bazę wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary, pełną suszonych warzyw i pysznie dobranych przypraw. I do tego oczywiście podduszone na maśle kurki.

No dobrze, jednak trzeba będzie trochę w tej kuchni posiedzieć i cierpliwie oczyścić każdą kurkę z osobna. W tym czasie na kuchence będzie wesoło pyrkać krupnik, więc jak tylko kurki oczyścimy i poddusimy na maśle, możemy siadać do obiadu. Za to z powodzeniem może to być obiad jednodaniowy. Zupa, choć dodałam do niej tylko niecałą szklankę kaszy, jest gęsta i pożywna. Jeśli wolicie mniej treściwą, dodajcie nie więcej niż 1/3 szklanki kaszy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    10 min
    Pół cebuli kroimy w kostkę, por w półtalarki. Podduszamy na łyżce masła w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i nieobranych ząbków czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, podlewamy 0,5 l wody. Zagotowujemy.
  • Krok 2

    5 min
    Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w wyższym naczyniu w 0,5 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Zabielamy zupę śmietanką. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli.
  • Krok 5

    10 min
    Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni na łyżce masła szklimy drugą połowę cebuli. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na mniejsze części kurki, dusimy do całkowitego odparowania wody z kurek.
  • Krok 6

    1 min
    Kurki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na talerze. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 1 z 6

Pół cebuli kroimy w kostkę, por w półtalarki. Podduszamy na łyżce masła w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i nieobranych ząbków czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, podlewamy 0,5 l wody. Zagotowujemy.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 2 z 6

Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5 minut.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 3 z 6

Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w wyższym naczyniu w 0,5 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 4 z 6

Zabielamy zupę śmietanką. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 5 z 6

Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni na łyżce masła szklimy drugą połowę cebuli. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na mniejsze części kurki, dusimy do całkowitego odparowania wody z kurek.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 6 z 6

Kurki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na talerze. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa cukiniowa z ryżem

    Zupa cukiniowa z ryżem

    27 min Łatwy
  • Zupa meksykańska bez mięsa

    Zupa meksykańska bez mięsa

    30 min Łatwy
  • Jesienny żurek z kurkami

    Jesienny żurek z kurkami

    31 min Łatwy
  • Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

    Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

    37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu