Kruche ciasto z miodem
67min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
73.89 g
Węglowodany
433.18 g
Tłuszcze
191.77 g
Wartość energetyczna
3662.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
7 min
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą oczyszczoną, posiekać z ciepłym masłem, dodać jajko i żółtka.
Krok 2
10 min
Następnie dodać roztopiony, przestudzony miód, mleko, cukier, spirytus i zagnieść ciasto.
Krok 3
30 min
Odłożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 4
5 min
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować.
Krok 5
15 min
Włożyć na blaszki i upiec 3 placki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Takie ciasto może służyć jako blat do sernika na zimno lub mazurka.
Kruche ciasto miodowe to pyszny, złocisty deser. Kusi swoim zapachem, wyglądem, a przede wszystkim wyśmienitym smakiem, którego długo nie zapomnimy. Pamiętajcie, żeby uważać przy pieczeniu – to ciasto szybko zyskuje złocisty kolor. Dzięki niemu blacha szybko się opróżni! Smacznego!
Komentarze 0