Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruche ciasto z miodem

0
67 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
2 
Żółtko
20 dag
Masło
5 łyżek
Miód
12 łyżek
Mleko
3 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
2 łyżek
Spirytus

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
73.89 g
Wartość energetyczna
3662.96 kcal
Tłuszcze
191.77 g
Węglowodany
433.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
7 min
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą oczyszczoną, posiekać z ciepłym masłem, dodać jajko i żółtka.
Krok 2
10 min
Następnie dodać roztopiony, przestudzony miód, mleko, cukier, spirytus i zagnieść ciasto.
Krok 3
30 min
Odłożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 4
5 min
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować.
Krok 5
15 min
Włożyć na blaszki i upiec 3 placki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Takie ciasto może służyć jako blat do sernika na zimno lub mazurka.
Kruche ciasto z miodem

Krok 1 z 5

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą oczyszczoną, posiekać z ciepłym masłem, dodać jajko i żółtka.

Kruche ciasto z miodem

Krok 2 z 5

Następnie dodać roztopiony, przestudzony miód, mleko, cukier, spirytus i zagnieść ciasto.

Kruche ciasto z miodem

Krok 3 z 5

Odłożyć do lodówki na 30 minut.

Kruche ciasto z miodem

Krok 4 z 5

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować.

Kruche ciasto z miodem

Krok 5 z 5

Włożyć na blaszki i upiec 3 placki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Takie ciasto może służyć jako blat do sernika na zimno lub mazurka.

Kruche ciasto miodowe to pyszny, złocisty deser. Kusi swoim zapachem, wyglądem, a przede wszystkim wyśmienitym smakiem, którego długo nie zapomnimy. Pamiętajcie, żeby uważać przy pieczeniu – to ciasto szybko zyskuje złocisty kolor. Dzięki niemu blacha szybko się opróżni! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika