Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kostki mintaja w bułce tartej
Dodaj do CookBook

Kostki mintaja w bułce tartej

(2)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
6 
Mintaj
2 
Jajko
1  szklanka
Bułka tarta
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
120  g
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.1 g
Wartość energetyczna
275.5 kcal
Tłuszcze
17.3 g
Białko
14.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mintaj smażony to jedna z najpopularniejszych ryb jadanych w naszym kraju. Nie występuje wprawdzie w Bałtyku, tylko na akwenach blisko Ameryki Północnej i Azji, lecz do sklepów trafia w formie mrożonych filetów. Duża dostępność i niska cena sprawiają, że filet z mintaja smażony w panierce to częsty wybór na piątkowy obiad.

 

Jak przygotować smażony filet z mintaja i o czym pamiętać podczas przyrządzania? Samo przygotowanie panierki to dość prosta sprawa. Nie różni się od panierowania kurczaka czy kotleta schabowego. Podobnie jak w przypadku mięsnych kotletów smażony mintaj także obtaczany jest w jajku i bułce tartej. Znacznie ważniejsze będzie właściwe postępowanie z samym filetem.

 

Przygotowanie dania należy rozpocząć od rozmrożenia ryby. Idealnie, jeśli dzień przed przygotowywaniem posiłku filet zostanie przełożony z zamrażalnika do lodówki. Jeśli jednak zapomnisz to zrobić, nie ma powodów do obaw. Zawsze można skorzystać z odpowiedniego programu do rozmrażania żywności w kuchence mikrofalowej. Po rozmrożeniu kostka rybna powinna zostać dokładnie umyta i osuszona ręcznikiem papierowym. Dzięki temu można uniknąć strzelania rozgrzanego oleju po kontakcie z wodą powstała w wyniku rozmrażania.  Właściwie przygotowany filet po usmażeniu z obu stron będzie chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

 

Kolejną istotną kwestią związaną ze smażeniem ryb jest ich zapach. Wielu osobom (na przykład sąsiadom) może to przeszkadzać. Czy można coś z tym zrobić oprócz uruchomienia okapu czy wietrzenia, jeśli w kuchni jest okno? Okazuje się, że bardzo pomocna może być... cytryna. Jak pewnie wiesz, jej soku używa się do doprawienia ryby na talerzu. Jednak użycie soku z cytryny jeszcze przed smażeniem sprawi, że w trakcie uwolni się mniej zapachu. Inne metody na uporanie się z tym problemem to moczenie ryby w mleku albo dodanie na patelnię świeżych ziół takich jak tymianek.

 

Smażony mintaj w panierce powinien być podawany z ziemniakami i surówką z kapusty. Niektórzy lubią także jadać tego typu ryby z frytkami. Idealnym dodatkiem do mintaja będzie sos tatarski.

 

Mintaj smażony w panierce jest dość chudą rybą. Jedząc taki specjał nie trzeba się zatem martwić o kalorie. Dodajmy jeszcze, że smażony filet z mintaja w panierce nadaje się na danie dla młodszych dzieci, ponieważ nie ma ości.

 

Przepis na smażonego mintaja to prosty i szybki przepis na prosty obiad. Pewnie nie raz z niego skorzystasz, gdy nie będziesz mieć czasu i ochoty na kulinarne eksperymenty wymagające większego zaangażowania.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka roztrzep z dodatkiem Ziarenek Smaku i Maggi.
  • Krok 2

    5 min
    Kostki mintaja posyp solą i pieprzem z dwóch stron. Następnie panieruj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
  • Krok 3

    15 min
    Usmaż na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z sosem tatarskim WINIARY.
Kostki mintaja w bułce tartej

Krok 1 z 4

Jajka roztrzep z dodatkiem Ziarenek Smaku i Maggi.

Kostki mintaja w bułce tartej

Krok 2 z 4

Krok 2

Kostki mintaja posyp solą i pieprzem z dwóch stron. Następnie panieruj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

Kostki mintaja w bułce tartej

Krok 3 z 4

Krok 3

Usmaż na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.

Kostki mintaja w bułce tartej

Krok 4 z 4

Krok 4

Podawaj z sosem tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Gega

Rozmrożoną czy zamrożoną
Anonim (niezweryfikowany) 02/26/2023-09:08 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-03:40 CEST
Gega, ryba powinna być rozmrożona. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Magiczne Kostki

    Magiczne Kostki

    3 godz 9 min Łatwy
  • Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sos do mięs na bazie kostki mięsnej

    Sos do mięs na bazie kostki mięsnej

    8 min Łatwy
  • Kostki kokosowe

    Kostki kokosowe

    1 godz 47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu