Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Korzenna szynka pieczona ze skórą

0
180 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1.5 kg
Szynka ze skórą
9 g
Goździki
2 łyżek
Cukier brązowy
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
37.83 g
Węglowodany
5.94 g
Tłuszcze
15.15 g
Wartość energetyczna
309.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
5 min
Natnij skórę szynki w drobną kratkę, tak aby nie uszkodzić mięsa. Dobrze natrzyj mieszanką MAGGI, pieprzu i brązowego cukru. Pomiędzy nacięcia powbijaj goździki.
Krok 2
140 min
Włóż mięso do naczynia do pieczenia, podlej szklanką wody i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Co jakiś czas podlewaj sokami, które wypłynęły z szynki. Piecz ok. 2 godzin, następnie rozgrzej piekarnik do 225°C i piecz jeszcze około 20 minut, aż skórka zbrązowieje.
Krok 3
30 min
Wyjmij, odstaw na 30 minut. Podawaj.
Korzenna szynka pieczona ze skórą

Krok 1 z 3

Natnij skórę szynki w drobną kratkę, tak aby nie uszkodzić mięsa. Dobrze natrzyj mieszanką MAGGI, pieprzu i brązowego cukru. Pomiędzy nacięcia powbijaj goździki.

Korzenna szynka pieczona ze skórą

Krok 2 z 3

Włóż mięso do naczynia do pieczenia, podlej szklanką wody i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C. Co jakiś czas podlewaj sokami, które wypłynęły z szynki. Piecz ok. 2 godzin, następnie rozgrzej piekarnik do 225°C i piecz jeszcze około 20 minut, aż skórka zbrązowieje.

Korzenna szynka pieczona ze skórą

Krok 3 z 3

Wyjmij, odstaw na 30 minut. Podawaj.


Pieczona, korzenna szynka to prawdziwa gratka dla wielbicieli mięs, przede wszystkim dlatego, że pieczona jest ze skórą. Tę zaś najpierw nacieramy mieszanką MAGGI, a następnie wcieramy w nią pieprz, brązowy cukier i wbijamy goździki. Taka korzenna szynka pieczona ze skórą to danie rodem ze szlacheckiego dworu – sycące, aromatyczne i niezwykle smaczne. Korzenna szynka pieczona ze skórą najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Udanego ucztowania!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika