Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kopytka z cukrem - przepis
Dodaj do CookBook

Kopytka z cukrem - przepis

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
trochę
Sól
3  łyżek
Masło
3  łyżeczek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.4 g
Wartość energetyczna
318.2 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
8.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kopytka, czyli poznańskie szagówki, to romboidalne kluski przypominające gnocchi. To danie występujące w całej Europie, w różnych odmianach. Kopytka jedzą również Słowacy, nazywając je haluszkami. To sycące i szybkie w przygotowaniu danie może być sycącym obiadem, słodką przekąską lub świetnym "jedzeniem na pocieszenie" (tzw. comfort food). Do dziś nie wiadomo, gdzie i w jaki sposób powstał pierwszy przepis na kopytka. Wiadomo jednak, że było to danie budżetowe, przygotowywane w "chudszych", trudniejszych czasach czy z pozostałych resztek. Do wyrobienia kopytek stosuje się bowiem głównie ziemniaki, w tym resztki ugotowanych ziemniaków, i nieco mąki. Był to przysmak w czasach, gdy brakowało mąki lub była zbyt droga — kopytka nie tylko nie są wymagającym przepisem, ale również wystarczająco kalorycznym. To danie, którym łatwo się nasycić, zwłaszcza gdy kopytka są podane z tłustym sosem. Mogą też być podawane w formie przekąski czy słodszego obiadu jak kopytka na słodko z cukrem.

Jak zrobić kopytka z masłem i cukrem? Najpierw przygotuj ziemniaki. Obierz i ugotuj około pół kilograma ziemniaków i ostudź. Możesz również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu czy poprzedniego dnia. Ostudzone ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Do ziemniaczanej masy dodaj jajko, szklankę szczyptę mąki pszennej i nieco mąki ziemniaczanej — wystarczy jedna łyżka. Posól masę. Wyrób ciasto i rozwałkuj je. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około jednego centymetra. Z tak rozwałkowanego ciasta należy wyciąć kluski w kształcie rombów. Możesz użyć noża lub foremki do ciastek. Jeden romb (jedno kopytko) powinien mieć wymiary około 2 na 4 cm. Kiedy wszystkie kopytka są już wycięte, należy je ugotować. Kopytka wrzuca się na wrzącą, osoloną wodę. Kiedy kluski wypływają na wierzch, oznacza to, że kopytka są gotowe i można wyłowić je za pomocą łyżki cedzakowej.

Gotowe kopytka należy polać roztopionym masłem lub ułożyć kawałek masła na kluseczkach. Do tego warto obsypać je cukrem, jeśli kopytka mają być podane na słodko lub w formie przekąski. Kopytka są również smaczne po usmażeniu, zarówno na słodko, jak i na słono. Tradycyjnym podaniem kopytek są kopytka (ugotowane lub podsmażane) z cebulką i boczkiem. Możesz również polać kopytka sosem pieczeniowym lub grzybowym.

Przepis na kopytka z cukrem w wykonaniu krok po kroku znajduje się na dole strony. Sprawdź również inne przepisy WINIARY na kopytka w towarzystwie wyjątkowych sosów. Sprawdź nasz przepis na kopytka z pomarańczowym sosem i szałwią.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    25 min
    Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.
  • Krok 2

    5 min
    Zmiel przez maszynkę, dodaj jajko, mąki i szczyptę soli.
  • Krok 3

    10 min
    Zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość od 0,5- 1 cm.
  • Krok 4

    5 min
    Wycinaj rąby 2x4cm.
  • Krok 5

    10 min
    Ugotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.
  • Krok 6

    10 min
    Roztop masło, poluj kopytka i potrzep cukrem.
Kopytka z cukrem - przepis

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 2 z 6

Zmiel przez maszynkę, dodaj jajko, mąki i szczyptę soli.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 3 z 6

Zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość od 0,5- 1 cm.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 4 z 6

Wycinaj rąby 2x4cm.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 5 z 6

Ugotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 6 z 6

Roztop masło, poluj kopytka i potrzep cukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopytka z sosem myśliwskim

    Kopytka z sosem myśliwskim

    1 godz 25 min Łatwy
  • Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    45 min Średni
  • Kopytka ze szpinakiem

    Kopytka ze szpinakiem

    43 min Łatwy
  • Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

    Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu