Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kopytka z cukrem - przepis
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
8.3g / 10%
Węglowodany
50.4g / 61%
Tłuszcze
10.7g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kopytka z cukrem - przepis

+

Kopytka z cukrem - przepis

Wróć

Kopytka z cukrem - przepis

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szork

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
trochę
Sól
3  łyżek
Masło
3  łyżeczek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.3 g
Węglowodany
50.41 g
Tłuszcze
10.72 g
Wartość energetyczna
318.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kopytka, czyli poznańskie szagówki, to romboidalne kluski przypominające gnocchi. To danie występujące w całej Europie, w różnych odmianach. Kopytka jedzą również Słowacy, nazywając je haluszkami. To sycące i szybkie w przygotowaniu danie może być sycącym obiadem, słodką przekąską lub świetnym "jedzeniem na pocieszenie" (tzw. comfort food). Do dziś nie wiadomo, gdzie i w jaki sposób powstał pierwszy przepis na kopytka. Wiadomo jednak, że było to danie budżetowe, przygotowywane w "chudszych", trudniejszych czasach czy z pozostałych resztek. Do wyrobienia kopytek stosuje się bowiem głównie ziemniaki, w tym resztki ugotowanych ziemniaków, i nieco mąki. Był to przysmak w czasach, gdy brakowało mąki lub była zbyt droga — kopytka nie tylko nie są wymagającym przepisem, ale również wystarczająco kalorycznym. To danie, którym łatwo się nasycić, zwłaszcza gdy kopytka są podane z tłustym sosem. Mogą też być podawane w formie przekąski czy słodszego obiadu jak kopytka na słodko z cukrem.

Jak zrobić kopytka z masłem i cukrem? Najpierw przygotuj ziemniaki. Obierz i ugotuj około pół kilograma ziemniaków i ostudź. Możesz również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu czy poprzedniego dnia. Ostudzone ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Do ziemniaczanej masy dodaj jajko, szklankę szczyptę mąki pszennej i nieco mąki ziemniaczanej — wystarczy jedna łyżka. Posól masę. Wyrób ciasto i rozwałkuj je. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około jednego centymetra. Z tak rozwałkowanego ciasta należy wyciąć kluski w kształcie rombów. Możesz użyć noża lub foremki do ciastek. Jeden romb (jedno kopytko) powinien mieć wymiary około 2 na 4 cm. Kiedy wszystkie kopytka są już wycięte, należy je ugotować. Kopytka wrzuca się na wrzącą, osoloną wodę. Kiedy kluski wypływają na wierzch, oznacza to, że kopytka są gotowe i można wyłowić je za pomocą łyżki cedzakowej.

Gotowe kopytka należy polać roztopionym masłem lub ułożyć kawałek masła na kluseczkach. Do tego warto obsypać je cukrem, jeśli kopytka mają być podane na słodko lub w formie przekąski. Kopytka są również smaczne po usmażeniu, zarówno na słodko, jak i na słono. Tradycyjnym podaniem kopytek są kopytka (ugotowane lub podsmażane) z cebulką i boczkiem. Możesz również polać kopytka sosem pieczeniowym lub grzybowym.

Przepis na kopytka z cukrem w wykonaniu krok po kroku znajduje się na dole strony. Sprawdź również inne przepisy WINIARY na kopytka w towarzystwie wyjątkowych sosów. Sprawdź nasz przepis na kopytka z pomarańczowym sosem i szałwią.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    25 min
    Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.
  • Krok 2

    5 min
    Zmiel przez maszynkę, dodaj jajko, mąki i szczyptę soli.
  • Krok 3

    10 min
    Zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość od 0,5- 1 cm.
  • Krok 4

    5 min
    Wycinaj rąby 2x4cm.
  • Krok 5

    10 min
    Ugotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.
  • Krok 6

    10 min
    Roztop masło, poluj kopytka i potrzep cukrem.
Kopytka z cukrem - przepis

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 2 z 6

Zmiel przez maszynkę, dodaj jajko, mąki i szczyptę soli.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 3 z 6

Zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość od 0,5- 1 cm.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 4 z 6

Wycinaj rąby 2x4cm.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 5 z 6

Ugotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.

Kopytka z cukrem - przepis

Krok 6 z 6

Roztop masło, poluj kopytka i potrzep cukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami

    Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z kopytkami

    49 min Łatwy
  • Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    30 min Łatwy
  • Bitki wieprzowe z sosem pieczeniowym i kopytkami

    Bitki wieprzowe z sosem pieczeniowym i kopytkami

    47 min Łatwy
  • Pierogi z mięsem i kapustą

    Pierogi z mięsem i kapustą

    1 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu