MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kluski na parze nadziewane borówkami
138 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
51 28g / 51%
41 51.1g / 41%
8 10.2g / 8%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kluski na parze nadziewane borówkami

(0)
2 godz 18 min
Łatwy
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.67  łyżeczka
0.5  szklanka
Mleko
1  szklanka
Mąka pszenna
12  g
Drożdże
1 
Jajko
90  g
Masło
0.33  łyżka
Cukier
0.25  łyżeczka
Sól
0.75  szklanka
Borówki
0.33  kubek
Jogurt naturalny
0.67  łyżka
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.15 g
Wartość energetyczna
494.16 kcal
Tłuszcze
28.06 g
Białko
10.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla wielbicieli sezonowych owoców mamy nie lada gratkę! Kluski na parze nadziewane borówkami! W sezonie na pyszne borówki warto korzystać z nich do oporu. Oprócz smakowitych deserów i ciast, wykorzystaj je jako pełnoprawny składnik dania obiadowego. Kluski na parze nadziewane borówkami posypane Cukrem wanilinowym WINIARY i polane jogurtem naturalnym rozpłyną się w ustach.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    10 min
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.
  • Krok 4

    20 min
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
  • Krok 6

    3 min
    Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Krok 7

    10 min
    Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.
  • Krok 8

    5 min
    Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.
  • Krok 9

    40 min
    Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
  • Krok 10

    10 min
    Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.
  • Krok 11

    5 min
    Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.
Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 1 z 11

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 2 z 11

Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 3 z 11

Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 4 z 11

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 5 z 11

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 6 z 11

Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 7 z 11

Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 8 z 11

Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 9 z 11

Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 10 z 11

Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.

Kluski na parze nadziewane borówkami

Krok 11 z 11

Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.

Przepis w formacie PDF

lite