Kluseczki z białej kapusty
56min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.66 g
Węglowodany
33.99 g
Tłuszcze
3.93 g
Wartość energetyczna
191.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1
25 min
Kapustę poszatkować, dusić na oleju około 25 minut. Na początku można dolać troszeczkę wody na dno, aby się nie przypaliło.
Krok 2
10 min
Kapustę studzimy i mielimy, dodajemy mąkę, jajko.
Krok 3
5 min
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami - można zamiast prowansalskich użyć swoich ulubionych.
Krok 4
10 min
Dłonie posypujemy mąką, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące, żeby się nie rozpadały.
Krok 5
6 min
Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
Kluseczki z białej kapusty to ciekawy, nietypowy sposób na obiad lub lunch. Smakiem zaskoczy niejednego kuchennego eksperta i to w pozytywny sposób. A kiedy ekspert dowie się, z czego wykonane są kluski, zrobi jeszcze bardziej zdziwioną minę. Jedno jest pewne – wszyscy domownicy będą się zajadać. Smacznego!
Komentarze 0