MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kartacze z sosem grzybowym
127 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
40 25.4g / 40%
36 51.3g / 36%
24 35.5g / 24%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kartacze z sosem grzybowym

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ziemniaki
500  g
Mięso mielone wołowe
1 
Jajko
1 
Cebula
1  łyżka
Kumin
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  szklanka
Śmietana 30%
1  łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.36 g
Wartość energetyczna
573.57 kcal
Tłuszcze
25.46 g
Białko
35.52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kartacze z sosem grzybowym to idealny przepis na długie, zimowe wieczory. Danie to nie tylko nasyci i zaspokoi apetyt, ale także rozgrzeje i wprawi w nastrojowy klimat. Wiele osób, które przygotowują kartacze we własnym domu, do tej pory zastanawia się, czy istnieje idealny kształt tej smakowitej kluski z mięsnym nadzieniem? Bardzo często zdarza się, że przez chwilę nieuwagi, zamiast owalnych, pulchniutkich kluseczek, otrzymujemy fantazyjny kształt, który kartacza w zupełności nie przypomina. Okazuje się jednak, że wiele zależy od tego, jaki rodzaj kartaczy przygotowujemy. Standardowe i najbardziej klasyczne danie, które zyskało sobie popularność w północnej Polsce, składa się kluseczek o średniej długości od 10 do 12 centymetrów. Oczywiście, nie można zapomnieć o tym, że kartacze z mięsem muszą zachować owalny kształt. Jednak w momencie, kiedy przygotowujemy kartacze sejneńskie, to rozmiar kluski jest nieco mniejszy. Zwykle mają one około 8 centymetrów długości. Ciężko więc wskazać, czy istnieje idealny kształt i długość kartacza. Często w kuchni warto stawiać na eksperymentowanie, co pozwoli osiągnąć najlepszy rezultat.

Przepis na kartacze z mięsem, a także z innym nadzieniem


Kartacze z mięsem to pomysł na obiad, który zawsze się sprawdzi. Nawet tradycyjny, litewski przepis na kartacze zakłada wykonanie nadzienia z soczystego mięsa. Dodatkowo polanie kluseczek sosem grzybowym sprawia, że pięknie pachną i zachęcają do konsumpcji. Jednocześnie może zdarzyć się tak, że niektórzy z naszych gości przebywają na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Co w tym wypadku możemy zrobić? Otóż nie stoi na przeszkodzie, by kartacze - przepis trochę zmodyfikować. Bardzo popularna wersją stały się kartacze z nadzieniem z białego sera. Może warto ten przepis sprawdzić także we własnej kuchni?

Kartacze z mięsem - z czym można je podawać?


Chyba nie ma wątpliwości co do tego, że kartacze z mięsem są kompletne same w sobie. Aromat, smak i sytość dania z pewnością nie umknie naszej uwadze. Jeśli jednak chcemy, by danie to stało się bardziej kolorowe, to możemy podawać je wraz z bukietem surówek. Najlepiej sprawdzi się tu słynna sałatka colesław lub klasyczna mizeria. Ciekawym rozwiązaniem może być także zaserwowanie do kartaczy świeżego chleba z chrupiącą skórką. Wspaniale uzupełni on miękką konsystencję kartaczy i sprawi, że danie stanie się jeszcze bardziej sycące. Nie bójmy się eksperymentować także z innymi, ciekawymi dodatkami.

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.
  • Krok 2

    5 min
    Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.
  • Krok 5

    10 min
    Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.
  • Krok 6

    10 min
    Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.
  • Krok 7

    10 min
    Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.
  • Krok 8

    30 min
    Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.
  • Krok 9

    10 min
    Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  • Krok 10

    10 min
    Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.
  • Krok 11

    10 min
    Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.
  • Krok 12

    5 min
    Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.
  • Krok 13

    2 min
    Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.
Kartacze z sosem grzybowym

Krok 1 z 13

Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 2 z 13

Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 3 z 13

Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 4 z 13

Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 5 z 13

Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 6 z 13

Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 7 z 13

Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 8 z 13

Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 9 z 13

Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 10 z 13

Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 11 z 13

Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 12 z 13

Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.

Kartacze z sosem grzybowym

Krok 13 z 13

Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.

Przepis w formacie PDF

lite