Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta z mięsem

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Schab wieprzowy bez kości
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
900  g
Kapusta biała
1 
Marchewka
200  g
Pieczarki
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Kiełbasa Śląska
2  łyżek
Koperek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.06 g
Węglowodany
21.05 g
Tłuszcze
30.98 g
Wartość energetyczna
484.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1
3 min
Do garnka wlej 3 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i rozpuść kostki bulionowe.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Kapustę i mięso oczyść i także pokrój w kostkę.
Krok 4
10 min
Oczyść marchew i pieczarki, pokrój je w plasterki.
Krok 5
5 min
Kiełbasę także pokrój w plasterki.
Krok 6
5 min
Mięso podsmaż na rumianu na oleju. Dodaj cebulę, zeszklij.
Krok 7
15 min
Do gotowego bulionu dodaj mięso, kapustę i marchew. Gotuj do miękkości warzyw.
Krok 8
5 min
Pieczarki podsmaż na maśle i dodaj do kapusty.
Krok 9
2 min
Do kapusty dodaj także kiełbasę.
Krok 10
3 min
Potrawę oprósz mąką, wymieszaj i zagotuj.
Krok 11
2 min
Na koniec dodaj koperek. Dopraw pieprzem.
Krok 12
1 min
Danie możesz podawać samodzielnie albo z ziemniakami z wody.
Kapusta z mięsem

Krok 1 z 12

Do garnka wlej 3 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i rozpuść kostki bulionowe.

Kapusta z mięsem

Krok 2 z 12

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Kapusta z mięsem

Krok 3 z 12

Kapustę i mięso oczyść i także pokrój w kostkę.

Kapusta z mięsem

Krok 4 z 12

Oczyść marchew i pieczarki, pokrój je w plasterki.

Kapusta z mięsem

Krok 5 z 12

Kiełbasę także pokrój w plasterki.

Kapusta z mięsem

Krok 6 z 12

Mięso podsmaż na rumianu na oleju. Dodaj cebulę, zeszklij.

Kapusta z mięsem

Krok 7 z 12

Do gotowego bulionu dodaj mięso, kapustę i marchew. Gotuj do miękkości warzyw.

Kapusta z mięsem

Krok 8 z 12

Pieczarki podsmaż na maśle i dodaj do kapusty.

Kapusta z mięsem

Krok 9 z 12

Do kapusty dodaj także kiełbasę.

Kapusta z mięsem

Krok 10 z 12

Potrawę oprósz mąką, wymieszaj i zagotuj.

Kapusta z mięsem

Krok 11 z 12

Na koniec dodaj koperek. Dopraw pieprzem.

Kapusta z mięsem

Krok 12 z 12

Danie możesz podawać samodzielnie albo z ziemniakami z wody.

Pożywna biała kapusta z mięsem, czyli coś w rodzaju wielowarzywnego gulaszu, z marchewką, cebulą, pieczarkami i kiełbasą śląską, na aromatycznym Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagęszczona lekko mąką i posypana siekanym koperkiem. Można podawać do ziemniaków, z kromką razowego chleba lub jako samodzielne danie obiadowe.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
31.1g / 25%
Węglowodany
21.1g / 17%
Tłuszcze
31g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha