Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniak z krajanką warzywną

Kapuśniak z krajanką warzywną

(0)
1 godz 35 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Kiszona kapusta
1  pasek
Żeberka (450 g)
60  g
Kasza pęczak
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno pieprzu
1  kulka
Ziele angielskie
4 
Ziemniaki
2  l
Woda
1  pęczek
Natka pietruszki
200  g
Mrożona włoszczyzna
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.64 g
Węglowodany
57.22 g
Tłuszcze
6.12 g
Wartość energetyczna
402.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Idealnie kwaśny, bardzo pożywny i rozgrzewający kapuśniak z krajanką warzywną. Jesienią i zimą chętniej sięgamy po kapuśniaki – zupy, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale też sprawią, że nabierzemy sił i energii na resztę dnia. W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy jak najczęściej sięgać po zupy i inne dania z kiszoną kapustą w roli głównej – na przykład kapuśniak właśnie – bo to bogate źródło witaminy C, błonnika i soli mineralnych.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    40 min
    Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie , liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 35-40 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Kapustę szatkujemy , przekładamy do osobnego garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy około 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z kaszą. Gotujemy około 10 minut ( ziemniaki powinny być miękkie ).
  • Krok 4

    3 min
    Wyjmujemy żeberka i po lekkim wystudzeniu mięso kroimy na małe kawałki. Pokrojone żeberka ponownie wrzucamy do garnka z zupą.
  • Krok 5

    1 min
    Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy kapustę oraz mrożoną włoszczyznę z łyżką koncentratu.
  • Krok 6

    10 min
    Gotujemy jeszcze około 10 minut i zdejmujemy kapuśniak z ognia.
  • Krok 7

    1 min
    Kapuśniak podajemy z natką pietruszki.
Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 1 z 7

Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie , liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 35-40 minut.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 2 z 7

Kapustę szatkujemy , przekładamy do osobnego garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy około 30 minut.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 3 z 7

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z kaszą. Gotujemy około 10 minut ( ziemniaki powinny być miękkie ).

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 4 z 7

Wyjmujemy żeberka i po lekkim wystudzeniu mięso kroimy na małe kawałki. Pokrojone żeberka ponownie wrzucamy do garnka z zupą.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 5 z 7

Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy kapustę oraz mrożoną włoszczyznę z łyżką koncentratu.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 6 z 7

Gotujemy jeszcze około 10 minut i zdejmujemy kapuśniak z ognia.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 7 z 7

Kapuśniak podajemy z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

    1 godz 16 min Średni
  • Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

    Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

    1 godz 36 min Średni
  • Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

    Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

    1 godz 4 min Średni
  • Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    1 godz 56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu