Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z krajanką warzywną

0
1 godz 35 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Kiszona kapusta
1  pasek
Żeberka (450 g)
60  g
Kasza pęczak
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno pieprzu
1  kulka
Ziele angielskie
4 
Ziemniaki
2  l
Woda
1  pęczek
Natka pietruszki
200  g
Mrożona włoszczyzna
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.98 g
Węglowodany
25.48 g
Tłuszcze
5.9 g
Wartość energetyczna
262.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
40 min
Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie , liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 35-40 minut.
Krok 2
30 min
Kapustę szatkujemy , przekładamy do osobnego garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy około 30 minut.
Krok 3
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z kaszą. Gotujemy około 10 minut ( ziemniaki powinny być miękkie ).
Krok 4
3 min
Wyjmujemy żeberka i po lekkim wystudzeniu mięso kroimy na małe kawałki. Pokrojone żeberka ponownie wrzucamy do garnka z zupą.
Krok 5
1 min
Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy kapustę oraz mrożoną włoszczyznę z łyżką koncentratu.
Krok 6
10 min
Gotujemy jeszcze około 10 minut i zdejmujemy kapuśniak z ognia.
Krok 7
1 min
Kapuśniak podajemy z natką pietruszki.
Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 1 z 7

Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie , liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 35-40 minut.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 2 z 7

Kapustę szatkujemy , przekładamy do osobnego garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy około 30 minut.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 3 z 7

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z kaszą. Gotujemy około 10 minut ( ziemniaki powinny być miękkie ).

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 4 z 7

Wyjmujemy żeberka i po lekkim wystudzeniu mięso kroimy na małe kawałki. Pokrojone żeberka ponownie wrzucamy do garnka z zupą.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 5 z 7

Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy kapustę oraz mrożoną włoszczyznę z łyżką koncentratu.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 6 z 7

Gotujemy jeszcze około 10 minut i zdejmujemy kapuśniak z ognia.

Kapuśniak z krajanką warzywną

Krok 7 z 7

Kapuśniak podajemy z natką pietruszki.

Idealnie kwaśny, bardzo pożywny i rozgrzewający kapuśniak z krajanką warzywną. Jesienią i zimą chętniej sięgamy po kapuśniaki – zupy, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale też sprawią, że nabierzemy sił i energii na resztę dnia. W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy jak najczęściej sięgać po zupy i inne dania z kiszoną kapustą w roli głównej – na przykład kapuśniak właśnie – bo to bogate źródło witaminy C, błonnika i soli mineralnych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika