Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Idealnie kwaśny, bardzo pożywny i rozgrzewający kapuśniak z krajanką warzywną. Jesienią i zimą chętniej sięgamy po kapuśniaki – zupy, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale też sprawią, że nabierzemy sił i energii na resztę dnia. W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy jak najczęściej sięgać po zupy i inne dania z kiszoną kapustą w roli głównej – na przykład kapuśniak właśnie – bo to bogate źródło witaminy C, błonnika i soli mineralnych.
Przygotowanie
95 min
Krok 1
40 min
Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie , liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 35-40 minut.
Krok 2
30 min
Kapustę szatkujemy , przekładamy do osobnego garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy około 30 minut.
Krok 3
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z kaszą. Gotujemy około 10 minut ( ziemniaki powinny być miękkie ).
Krok 4
3 min
Wyjmujemy żeberka i po lekkim wystudzeniu mięso kroimy na małe kawałki. Pokrojone żeberka ponownie wrzucamy do garnka z zupą.
Krok 5
1 min
Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy kapustę oraz mrożoną włoszczyznę z łyżką koncentratu.
Krok 6
10 min
Gotujemy jeszcze około 10 minut i zdejmujemy kapuśniak z ognia.
Krok 7
1 min
Kapuśniak podajemy z natką pietruszki.
Krok 1
z
7
Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie , liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 35-40 minut.
Krok 2
z
7
Kapustę szatkujemy , przekładamy do osobnego garnka, zalewamy 1 szklanką wody i dusimy około 30 minut.
Krok 3
z
7
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z kaszą. Gotujemy około 10 minut ( ziemniaki powinny być miękkie ).
Krok 4
z
7
Wyjmujemy żeberka i po lekkim wystudzeniu mięso kroimy na małe kawałki. Pokrojone żeberka ponownie wrzucamy do garnka z zupą.
Krok 5
z
7
Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy do zupy kapustę oraz mrożoną włoszczyznę z łyżką koncentratu.
Krok 6
z
7
Gotujemy jeszcze około 10 minut i zdejmujemy kapuśniak z ognia.
Krok 7
z
7
Kapuśniak podajemy z natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0