Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kalafior zapiekany w sosie serowym

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 ml
Śmietana 12%
1 
Kalafior
1 łyżka
Masło
1 łyżka
Bułka tarta
100 g
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
13.64 g
Węglowodany
4.62 g
Białko
8.91 g
Wartość energetyczna
187.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Krok 2
2 min
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
8 min
Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
Krok 4
5 min
Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem. Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
Krok 5
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 15-20 minut.
Kalafior zapiekany w sosie serowym

Krok 1 z 5

Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Krok 2 z 5

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Krok 3 z 5

Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Krok 4 z 5

Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem. Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Krok 5 z 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 15-20 minut.

Blanszowane różyczki kalafiora, zapiekane w Sosie cztery sery Italia WINIARY, posypane żółtym serem, tartą bułką i wiórkami masła. Kalafior zapiekany w sosie serowym to danie, które na pewno zasmakuje najmłodszym domownikom. Sprawdzi się w formie przekąski lub jako ciekawy dodatek do obiadu. Całość możesz dodatkowo posypać siekana natka pietruszki lub szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika