Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Frytki na patelni

Frytki na patelni

(1)
42min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest syletita

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Ziemniaki (lub, opcjonalnie, jeśli wolisz: marchewka, pietruszka, seler czy bataty)
trochę
Papryka ostra mielona
trochę
Zioła prowansalskie
1  łyżka
Masło klarowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.19 g
Węglowodany
57.05 g
Tłuszcze
7.99 g
Wartość energetyczna
318.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niezwykłe frytki smażone na rozgrzanym na patelni klarowanym masełku przypadną Ci do gustu na 100%! Dzięki odpowiednim przyprawom, takim jak ostra czerwona papryka i zioła prowansalskie smak i aromat zachwyci każdego smakosza frytek. Przygotuj je zamiast zwykłych ziemniaczków jako dodatek do udka z kurczaka oraz pysznej mizerii. Smakowity i łatwy obiad gotowy w zaledwie parę chwil! Zamiast ziemniaków możesz też użyć pietruszkę, marchewkę, selera czy batata. Dowiedz się także, jakie dodatki będą idealne do frytek.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
  • Krok 2

    2 min
    Posypujemy je papryką oraz ziołami.
  • Krok 3

    30 min
    Na patelni roztapiamy około jedną łyżkę masła i wrzucamy ziemniaki. Smażymy, aż uzyskamy odpowiednią miękkość i kolor.
Frytki na patelni

Krok 1 z 3

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki.

Frytki na patelni

Krok 2 z 3

Posypujemy je papryką oraz ziołami.

Frytki na patelni

Krok 3 z 3

Na patelni roztapiamy około jedną łyżkę masła i wrzucamy ziemniaki. Smażymy, aż uzyskamy odpowiednią miękkość i kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Danuta

Ja smażę na oleju silnikowym polecam Castrol 10w50

Winiary
Expert

My jednak polecamy masło klarowane lub olej rzepakowy.

I Incognito

Serio to ma być ten przepis? Na pierwszej lepszej stronie można znaleźć lepszy.

Winiary
Expert

Ten przepis też jest pyszny i prosty, polecamy spróbować!

I Imiępoufne

Dobre, polecam ale nie posiadam przypraw oprócz soli więc nie było takie same. Nadal dobre

Winiary
Expert

Zawsze można pożyczyć trochę od sąsiadów. ;-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka ziemniaczana z chorizo

    Sałatka ziemniaczana z chorizo

    41 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

    Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

    1 godz 38 min Średni
  • Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

    Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi

    1 godz 11 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu