MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
44 9.7g / 44%
41 20.7g / 41%
15 7.6g / 15%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Ziemniaki
250  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
trochę
Majeranek (lub inne ulubione suszone zioła)
1  pęczek
Szczypiorek lub inna zielenina do dekoracji
trochę
Tymianek, opcjonalnie oregano i/lub suszona bazylia
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.78 g
Wartość energetyczna
198.95 kcal
Tłuszcze
9.75 g
Białko
7.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ziemniaki można podawać na wiele różnych sposobów. Najbardziej tradycyjne wydanie ziemniaków, czyli tłuczone ziemniaki podawane przy akompaniamencie mięsa, możesz zastąpić np. faszerowanymi ziemniakami z sosem tatarskim WINIARY. Ten prosty przepis przypadnie do gustu każdemu, kto jest zwolennikiem prostych i szybkich rozwiązań kulinarnych. Możesz je nadziać nie tylko wskazanym w przepisie boczkiem (który pewnie masz w lodówce), ale również innymi dodatkami, np. kilkoma serami lub drobno pokrojonymi, lekko podsmażonymi wcześniej warzywami, które pozostały Ci po innej potrawie. Miękkie i zarumienione ziemniaki upieczone w piekarniku, faszerowane w różnych kompozycjach kulinarnych – w zależności od Twoich smakowych upodobań, polane sosem tatarskim, skradną serce niejednemu zwolennikowi tradycyjnych ziemniaków. Sprawdź nasz przepis na faszerowane ziemniaki z sosem tatarskim WINIARY!

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki dokładnie umyj, zetnij ich wierz, a w pozostałej większej części wydrąż środek.
  • Krok 2

    10 min
    Boczek i cebulkę podsmaż na patelni, dodaj pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku.
  • Krok 3

    50 min
    Wydrążone ziemniaki napełnij powstałym nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 45-50 min.
  • Krok 4

    1 min
    Upieczone ziemniaki podawaj z Sosem tatarskim WINIARY posypanym szczypiorkiem.
Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Krok 1 z 4

Ziemniaki dokładnie umyj, zetnij ich wierz, a w pozostałej większej części wydrąż środek.

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Krok 2 z 4

Boczek i cebulkę podsmaż na patelni, dodaj pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku.

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Krok 3 z 4

Wydrążone ziemniaki napełnij powstałym nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 45-50 min.

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Krok 4 z 4

Upieczone ziemniaki podawaj z Sosem tatarskim WINIARY posypanym szczypiorkiem.

Przepis w formacie PDF

lite