Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym
28min
Łatwy
1
kostka
600
g
Fasolka szparagowa
1
łyżeczka
Cukier
1
łyżka
Masło
2
ząbków
1
Cebula
200
ml
Śmietana 30%
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
4.27 g
Węglowodany
15.3 g
Tłuszcze
17.81 g
Wartość energetyczna
226.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
15 min
Fasolę oczyść, umyj, wrzuć do wrzącej posolonej wody z dodatkiem cukru, gotuj około 15 minut.
Krok 2
5 min
Fasolkę dokładnie odsącz na sicie. Rozgrzej masło i podsmaż cebulkę i czosnek pokrojony w plasterki (nie powinien zbrązowieć).
Krok 3
5 min
Wlej śmietankę i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Dopraw kostką Rosołową.
Krok 4
2 min
Do sosu dodaj odsączoną fasolkę, podgrzej razem.
Krok 5
1 min
Podaj z makaronem lub młodymi ziemniakami. Możesz posypać tartym serem.
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym to propozycja na pyszny dodatek do dani głównego. Chrupiąca i pyszna fasolka będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przygotujesz do niej śmietanowy sos z dodatkiem Rosołu drobiowo-warzywnego. To świetny pomysł na obiad, który zasmakuje nawet najmłodszym domownikom. Delikatny sos śmietanowy najlepiej pasuje do makaronu, ale również możesz podawać danie z młodymi ziemniaczkami z wody.
Komentarze 0