Drobiowe szaszłyki z tymiankiem
12 godz 40 min
Łatwy
1
kostka
2
Liść laurowy
2
ząbków
1
łyżeczka
Tymianek
500
g
Pierś Z Kurczaka
0.5
Papryka żółta
0.5
Papryka czerwona
1
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3
łyżek
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
27.73 g
Węglowodany
5.51 g
Tłuszcze
15.11 g
Wartość energetyczna
273.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
760 min
Krok 1
5 min
Kostkę Mięsną WINIARY rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Dodaj listek laurowy, posiekany czosnek oraz tymianek. Całość wystudź.
Krok 3
5 min
Kurczaka pokrój w dużą kostkę, zalej zimnym bulionem i wstaw do lodówki.
Krok 4
720 min
Mięso marynuj przez 3-12 h.
Krok 5
10 min
Gdy już mięso będzie zamarynowane, kostki z kurczaka nabij na patyki do szaszłyków naprzemiennie z papryką oraz cebulą, pokrojonymi w duże kostki. Całość posyp solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
15 min
Szaszłyki smaż na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej z dodatkiem oleju przez ok. 10-15 minut.
W czym tkwi sekret intensywnego smaku drobiowych szaszłyków z tymiankiem? W marynacie przygotowanej z Kostki mięsnej WINIARY, listka laurowego, posiekanego czosnku i tymianku. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i odstawiamy na 3-12 godzin, dzięki czemu grillowane szaszłyki nabiorą intensywnego smaku i aromatu. Następnie drobiowym szaszłykom z tymiankiem należy nadać nieco koloru! Na przykład w postaci kolorowych papryk, które nadziewamy na patyki naprzemiennie z kostkami kurczaka. Smacznego!
Komentarze 0