Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dorsz zapiekany z plastrami cytryny z puree z zielonego groszku

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Dorsz atlantycki
2 
Cytryna
100 ml
Śmietanka 30%
500 g
Groszek zielony, mrożony, gotowany, gotowany, odsączony, bez soli
1 Płaska łyżka
Masło
1 pęczek
Mięta
1 trochę
Koperek
1 trochę
Tymianek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
369.62 kcal
Tłuszcze
14.69 g
Węglowodany
24.69 g
Białko
30.76 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Umyj i osusz dorsza. Zawartość opakowania wymieszaj z bulionem i zagotuj.
Krok 2
25 min
Dopraw rybę solą i pieprzem, a następnie dokładnie i z każdej strony posmaruj sosem. Pokrój cytrynę w paski i ułóż je na wierzchu dorsza. Piecz go ok. 20 min w temp 180°C.
Krok 3
10 min
Zielony groszek gotuj do miękkości, a następnie odcedź. Dodaj do niego słodką śmietankę, masło, porwane listki mięty i posiekany koperek. Całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Podawaj dorsza z puree i koperkiem.
Dorsz zapiekany z plastrami cytryny z puree z zielonego groszku

Krok 1 z 4

Umyj i osusz dorsza. Zawartość opakowania wymieszaj z bulionem i zagotuj.

Dorsz zapiekany z plastrami cytryny z puree z zielonego groszku

Krok 2 z 4

Dopraw rybę solą i pieprzem, a następnie dokładnie i z każdej strony posmaruj sosem. Pokrój cytrynę w paski i ułóż je na wierzchu dorsza. Piecz go ok. 20 min w temp 180°C.

Dorsz zapiekany z plastrami cytryny z puree z zielonego groszku

Krok 3 z 4

Zielony groszek gotuj do miękkości, a następnie odcedź. Dodaj do niego słodką śmietankę, masło, porwane listki mięty i posiekany koperek. Całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

Dorsz zapiekany z plastrami cytryny z puree z zielonego groszku

Krok 4 z 4

Podawaj dorsza z puree i koperkiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika