Deser z gruszkami
82min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.53 g
Węglowodany
111.46 g
Tłuszcze
21.33 g
Wartość energetyczna
659.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
82 min
Krok 1
5 min
Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź.
Krok 2
10 min
Gruszki obierz i pokrój w cząstki.
Krok 3
5 min
Z cukru przygotuj jasny karmel, dodaj masło i gruszki. Smaż przez 2 minuty.
Krok 4
10 min
Śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem oraz zimną galaretką.
Krok 5
5 min
Biszkopty pokrusz i rozłóż do 4 kompotierek, następnie ułóż połowę gruszek z karmelem. Zalej gęstniejącą masą.
Krok 6
45 min
Przełóż do schłodzenia do lodówki.
Krok 7
2 min
Deser podawaj udekorowany pozostałymi gruszkami i wiórkami czekoladowymi.
Przysmak owocowy - wyborny, bardzo dekoracyjny deser z gruszkami. Możemy przyrządzić go w przezroczystych pucharkach lub kompotierkach, układając warstwami biszkopty i smażone w karmelu gruszki oraz polewając wszystko masą śmietanowo-jogurtową, z orzeźwiającą nutą cytryny (smak i konsystencję nadaje jej Galaretka o smaku cytrynowym). Warto odłożyć kilka cząstek owoców do dekoracji i posypać deser przed podaniem startą ciemną czekoladą. Całość wieńczymy elegancko listkiem melisy cytrynowej.
Komentarze 0