Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przysmak owocowy - wyborny, bardzo dekoracyjny deser z gruszkami. Możemy przyrządzić go w przezroczystych pucharkach lub kompotierkach, układając warstwami biszkopty i smażone w karmelu gruszki oraz polewając wszystko masą śmietanowo-jogurtową, z orzeźwiającą nutą cytryny (smak i konsystencję nadaje jej Galaretka o smaku cytrynowym). Warto odłożyć kilka cząstek owoców do dekoracji i posypać deser przed podaniem startą ciemną czekoladą. Całość wieńczymy elegancko listkiem melisy cytrynowej.
Przygotowanie
82 min
Krok 1
5 min
Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź.
Krok 2
10 min
Gruszki obierz i pokrój w cząstki.
Krok 3
5 min
Z cukru przygotuj jasny karmel, dodaj masło i gruszki. Smaż przez 2 minuty.
Krok 4
10 min
Śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem oraz zimną galaretką.
Krok 5
5 min
Biszkopty pokrusz i rozłóż do 4 kompotierek, następnie ułóż połowę gruszek z karmelem. Zalej gęstniejącą masą.
Krok 6
45 min
Przełóż do schłodzenia do lodówki.
Krok 7
2 min
Deser podawaj udekorowany pozostałymi gruszkami i wiórkami czekoladowymi.
Krok 1
z
7
Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź.
Krok 2
z
7
Gruszki obierz i pokrój w cząstki.
Krok 3
z
7
Z cukru przygotuj jasny karmel, dodaj masło i gruszki. Smaż przez 2 minuty.
Krok 4
z
7
Śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem oraz zimną galaretką.
Krok 5
z
7
Biszkopty pokrusz i rozłóż do 4 kompotierek, następnie ułóż połowę gruszek z karmelem. Zalej gęstniejącą masą.
Krok 6
z
7
Przełóż do schłodzenia do lodówki.
Krok 7
z
7
Deser podawaj udekorowany pozostałymi gruszkami i wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Marek
nie podajecie ,jak wykonać np. karmel,
jak ubić śmietanę itp.
Winiary
Expert
Karmel robimy rozpuszczając cukier na patelni – powinien być lekko brązowy, ale nie spalony. A mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem lub trzepaczką. Pozdrawiamy! 😊
Komentarze 1