Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deser z gruszkami

0
82 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
4 
Gruszki
3 łyżek
Cukier
1 łyżka
Masło
200 ml
Śmietana 30%
150 ml
Jogurt naturalny
12 
Biszkopt

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
21.33 g
Węglowodany
111.46 g
Wartość energetyczna
659.22 kcal
Białko
9.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
5 min
Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź.
Krok 2
10 min
Gruszki obierz i pokrój w cząstki.
Krok 3
5 min
Z cukru przygotuj jasny karmel, dodaj masło i gruszki. Smaż przez 2 minuty.
Krok 4
10 min
Śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem oraz zimną galaretką.
Krok 5
5 min
Biszkopty pokrusz i rozłóż do 4 kompotierek, następnie ułóż połowę gruszek z karmelem. Zalej gęstniejącą masą.
Krok 6
45 min
Przełóż do schłodzenia do lodówki.
Krok 7
2 min
Deser podawaj udekorowany pozostałymi gruszkami i wiórkami czekoladowymi.
Deser z gruszkami

Krok 1 z 7

Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź.

Deser z gruszkami

Krok 2 z 7

Gruszki obierz i pokrój w cząstki.

Deser z gruszkami

Krok 3 z 7

Z cukru przygotuj jasny karmel, dodaj masło i gruszki. Smaż przez 2 minuty.

Deser z gruszkami

Krok 4 z 7

Śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem oraz zimną galaretką.

Deser z gruszkami

Krok 5 z 7

Biszkopty pokrusz i rozłóż do 4 kompotierek, następnie ułóż połowę gruszek z karmelem. Zalej gęstniejącą masą.

Deser z gruszkami

Krok 6 z 7

Przełóż do schłodzenia do lodówki.

Deser z gruszkami

Krok 7 z 7

Deser podawaj udekorowany pozostałymi gruszkami i wiórkami czekoladowymi.

Przysmak owocowy - wyborny, bardzo dekoracyjny deser z gruszkami. Możemy przyrządzić go w przezroczystych pucharkach lub kompotierkach, układając warstwami biszkopty i smażone w karmelu gruszki oraz polewając wszystko masą śmietanowo-jogurtową, z orzeźwiającą nutą cytryny (smak i konsystencję nadaje jej Galaretka o smaku cytrynowym). Warto odłożyć kilka cząstek owoców do dekoracji i posypać deser przed podaniem startą ciemną czekoladą. Całość wieńczymy elegancko listkiem melisy cytrynowej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika