Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli Wigilia to czerwony barszcz. Barszcz to jedna z najbardziej popularnych, świątecznych zup, która tuż obok grzybowej najczęściej pojawia się na stole. My bardzo go lubimy, dlatego nie mogło zabraknąć kolejnego przepisu na tę zupę. Jeśli szukasz pomysłu na barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami – zainspiruj się naszym przepisem i gotuj razem z nami.
Do przygotowania zupy potrzebujesz jedynie kilku składników. Ciekawym dodatkiem są tu grzyby – suszone, leśne grzyby i świeże pieczarki, które podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Do tego majeranek, który podkreśli smak i aromat zupy. Razem z grzybami podsmażamy też ugotowane wcześniej ziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie warzyw, które zostały Ci z poprzedniego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty zrobisz pyszny posiłek dla siebie i bliskich. Barszcz możesz przygotować samodzielnie od początku lub wykorzystać Barszcz Czerwony WINIARY, co jeszcze ułatwia i przyspiesza gotowanie. Tuż przed podaniem możesz udekorować zupę odrobiną kwaśnej śmietany. To nasz pomysł na pyszny zabielany barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami - w sam raz dla całej rodziny.
Przygotowanie
19 min
Krok 1
5 min
Grzyby namocz we wrzątku. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki posiekaj.
Krok 2
2 min
Namoczone grzyby odciśnij i posiekaj.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i wrzuć cebulkę. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i czosnek i smaż, aż grzyby się lekko zarumienią.
Krok 4
5 min
Dodaj suszone grzyby, majeranek i utłuczone ugotowane ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
2 min
Barszcz Winiary przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Podawaj ze smażonymi ziemniakami. Jeśli chcesz - możesz udekorować zupę kwaśną śmietaną.
Krok 1
z
5
Grzyby namocz we wrzątku. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki posiekaj.
Krok 2
z
5
Namoczone grzyby odciśnij i posiekaj.
Krok 3
z
5
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i wrzuć cebulkę. Kiedy zmięknie, dodaj pieczarki i czosnek i smaż, aż grzyby się lekko zarumienią.
Krok 4
z
5
Dodaj suszone grzyby, majeranek i utłuczone ugotowane ziemniaki. Całość dokładnie wymieszaj i smaż ok. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
z
5
Barszcz Winiary przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Podawaj ze smażonymi ziemniakami. Jeśli chcesz - możesz udekorować zupę kwaśną śmietaną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0