MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Czerwona fasola w sosie pomidorowym
43 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
51 35.2g / 51%
31 47.5g / 31%
18 29.1g / 18%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Czerwona fasola w sosie pomidorowym

(0)
43 min
Łatwy
Autorem przepisu jest AlexM

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
3  ząbków
150  g
Boczek wędzony parzony
300  g
Kiełbasa Śląska
2  puszek
Czerwona fasola konserwowa
2  puszek
Pomidory z puszki krojone
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Słodka papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.51 g
Wartość energetyczna
607.4 kcal
Tłuszcze
35.21 g
Białko
29.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czerwona fasola w sosie pomidorowym to pomysł na sycące i pyszne danie. Takie danie najlepiej smakuje w mroźną zimę, gdy chcemy się równocześnie porządnie najeść i rozgrzać. Podsmażony z cebulą boczek idealnie komponuje się z kiełbasą śląską fasolą i krojonymi pomidorami. Danie to najlepiej podawać z chlebem lub z ziemniakami.

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    15 min
    Cebule obrać i pokroić. Boczek pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodać cebulę, smażyć.
  • Krok 2

    10 min
    W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do rondla. Wlać pomidory z puszki. Dodać soli do smaku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 łyżeczkę majeranku.
  • Krok 3

    15 min
    Zamieszać i dusić aż sos lekko zgęstnieje. Fasolę lekko przepłukać z zalewy. Dodać do sosu. Dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Gorącą fasolkę nałożyć na talerze, udekorować listkiem natki pietruszki, podawać z chlebem.
Czerwona fasola w sosie pomidorowym

Krok 1 z 4

Cebule obrać i pokroić. Boczek pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodać cebulę, smażyć.

Czerwona fasola w sosie pomidorowym

Krok 2 z 4

W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do rondla. Wlać pomidory z puszki. Dodać soli do smaku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 łyżeczkę majeranku.

Czerwona fasola w sosie pomidorowym

Krok 3 z 4

Zamieszać i dusić aż sos lekko zgęstnieje. Fasolę lekko przepłukać z zalewy. Dodać do sosu. Dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić pieprzem.

Czerwona fasola w sosie pomidorowym

Krok 4 z 4

Gorącą fasolkę nałożyć na talerze, udekorować listkiem natki pietruszki, podawać z chlebem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite