Czerwona fasola w sosie pomidorowym
43min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
29.2 g
Węglowodany
47.51 g
Tłuszcze
35.21 g
Wartość energetyczna
607.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
15 min
Cebule obrać i pokroić. Boczek pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodać cebulę, smażyć.
Krok 2
10 min
W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do rondla. Wlać pomidory z puszki. Dodać soli do smaku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 łyżeczkę majeranku.
Krok 3
15 min
Zamieszać i dusić aż sos lekko zgęstnieje. Fasolę lekko przepłukać z zalewy. Dodać do sosu. Dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić pieprzem.
Krok 4
3 min
Gorącą fasolkę nałożyć na talerze, udekorować listkiem natki pietruszki, podawać z chlebem.
Czerwona fasola w sosie pomidorowym to pomysł na sycące i pyszne danie. Takie danie najlepiej smakuje w mroźną zimę, gdy chcemy się równocześnie porządnie najeść i rozgrzać. Podsmażony z cebulą boczek idealnie komponuje się z kiełbasą śląską fasolą i krojonymi pomidorami. Danie to najlepiej podawać z chlebem lub z ziemniakami.
Komentarze 0