Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto śmietanowe z galaretkami

Ciasto śmietanowe z galaretkami

(0)
4 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Jajko
8  łyżek
Cukier
6  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
3  łyżeczek
Żelatyna
500  ml
Śmietana 30%
3  łyżek
Cukier
1  opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
0.75  szklanka
Woda
1  łyżka
Cukier
0.5 
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.32 g
Węglowodany
17.82 g
Tłuszcze
11.18 g
Wartość energetyczna
189.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pulchna i rozpływająca się w ustach słodkość! Ciasto śmietanowe z galaretką wiśniową i agrestową przygotowujemy na biszkopcie nasączanym ponczem z cukrem i sokiem z cytryny, a wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto z masą śmietankową i galaretką podawaj schłodzone – w zależności od tego, w jakiej formie upieczesz biszkopt i jak dużą porcję masy śmietankowej nałożysz na pierwszy blat biszkoptu, Twoje śmietankowe ciasto może być naprawdę wysokie!

Przygotowanie

260 min
  • Krok 1

    10 min
    Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
  • Krok 3

    35 min
    Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
  • Krok 4

    5 min
    Połącz składniki ponczu, wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.
  • Krok 6

    15 min
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.
  • Krok 7

    180 min
    Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.
Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 1 z 7

Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 2 z 7

Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z Proszkiem do pieczenia WINIARY.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 3 z 7

Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 4 z 7

Połącz składniki ponczu, wymieszaj.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 5 z 7

Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 6 z 7

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 7 z 7

Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marta

Pyszne polecam????

Winiary
Expert

I my również polecamy :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia włoska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Serniczki na zimno (bez pieczenia) z truskawkami

    Serniczki na zimno (bez pieczenia) z truskawkami

    1 godz 47 min Łatwy
  • Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    1 godz 30 min Łatwy
  • Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

    Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu