Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

0
260 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Jajko
8 łyżek
Cukier
6 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
3 łyżeczek
Żelatyna
500 ml
Śmietana 30%
3 łyżek
Cukier
1 paczka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1 paczka
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
0.75 szklanka
Woda
1 łyżka
Cukier
0.5 
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
189.94 kcal
Białko
5.32 g
Tłuszcze
11.18 g
Węglowodany
17.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

260 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.
Krok 2
5 min
Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
Krok 3
35 min
Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
Krok 4
5 min
Połącz składniki ponczu, wymieszaj.
Krok 5
10 min
Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.
Krok 6
15 min
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.
Krok 7
180 min
Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.
Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 1 z 7

Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 2 z 7

Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z Proszkiem do pieczenia WINIARY.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 3 z 7

Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 4 z 7

Połącz składniki ponczu, wymieszaj.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 5 z 7

Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 6 z 7

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 7 z 7

Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.

Pulchna i rozpływająca się w ustach słodkość! Ciasto śmietanowe z galaretką wiśniową i agrestową przygotowujemy na biszkopcie nasączanym ponczem z cukrem i sokiem z cytryny, a wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto z masą śmietankową i galaretką podawaj schłodzone – w zależności od tego, w jakiej formie upieczesz biszkopt i jak dużą porcję masy śmietankowej nałożysz na pierwszy blat biszkoptu, Twoje śmietankowe ciasto może być naprawdę wysokie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika