Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1  paczka
Ciasto francuskie
6 
Jabłka
3  łyżek
Powidła ze śliwek węgierek z kakao
1  łyżeczka
Cynamon
2  łyżek
Cukier
0.5  kubek
Orzeszki ziemne
1 
Jajko
2  łyżek
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.97 g
Węglowodany
26.46 g
Tłuszcze
11.49 g
Wartość energetyczna
218.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami to bardzo łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego poczęstunku. Ciasto francuskie po upieczeniu wygląda niczym otwarty tulipan i pięknie eksponuje jabłkowo-orzechowy farsz. Zachwyt wzbudza również kolor ciastek, które zostały posmarowane jajkiem i Cukrem wanilinowym WINIARY.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    5 min
    Gotowe ciasto francuskie wyjąć z papieru. Pokroić na 12 kwadratów.
  • Krok 2

    5 min
    Włożyć do foremek muffinowych tak, aby wszystkie 4 rogi wychodziły z foremki.
  • Krok 3

    5 min
    Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
  • Krok 4

    10 min
    Włożyć do 1 szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru, zagotować, wyjąć, ostudzić.
  • Krok 5

    2 min
    Ułożyć na cieście w foremkach.
  • Krok 6

    3 min
    Wgłębienia po nasionach napełnić powidłami.
  • Krok 7

    2 min
    Oprószyć cynamonem mielonym.
  • Krok 8

    2 min
    Następnie posypać cukrem wanilinowym.
  • Krok 9

    2 min
    Orzechy arachidowe drobno posiekać.
  • Krok 10

    2 min
    Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami.
  • Krok 11

    2 min
    W kubeczku rozmieszać jajko z pozostałym cukrem wanilinowym.
  • Krok 12

    2 min
    Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Krok 13

    20 min
    Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 1 z 13

Gotowe ciasto francuskie wyjąć z papieru. Pokroić na 12 kwadratów.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 2 z 13

Włożyć do foremek muffinowych tak, aby wszystkie 4 rogi wychodziły z foremki.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 3 z 13

Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 4 z 13

Włożyć do 1 szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru, zagotować, wyjąć, ostudzić.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 5 z 13

Ułożyć na cieście w foremkach.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 6 z 13

Wgłębienia po nasionach napełnić powidłami.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 7 z 13

Oprószyć cynamonem mielonym.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 8 z 13

Następnie posypać cukrem wanilinowym.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 9 z 13

Orzechy arachidowe drobno posiekać.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 10 z 13

Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 11 z 13

W kubeczku rozmieszać jajko z pozostałym cukrem wanilinowym.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 12 z 13

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 13 z 13

Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

    Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

    1 godz 12 min Łatwy
  • Róże z ciasta francuskiego

    Róże z ciasta francuskiego

    31 min Łatwy
  • Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą

    Ciasteczka francuskie z różaną marmoladą

    2 godz 46 min Łatwy
  • Kruche babeczki z jabłkami

    Kruche babeczki z jabłkami

    2 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu