Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami
Dodaj do CookBook

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1  paczka
Ciasto francuskie
6 
Jabłka
3  łyżek
Powidła ze śliwek węgierek z kakao
1  łyżeczka
Cynamon
2  łyżek
Cukier
0.5  kubek
Orzeszki ziemne
1 
Jajko
2  łyżek
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.5 g
Wartość energetyczna
218 kcal
Tłuszcze
11.5 g
Białko
4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami to bardzo łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego poczęstunku. Ciasto francuskie po upieczeniu wygląda niczym otwarty tulipan i pięknie eksponuje jabłkowo-orzechowy farsz. Zachwyt wzbudza również kolor ciastek, które zostały posmarowane jajkiem i Cukrem wanilinowym WINIARY.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    5 min
    Gotowe ciasto francuskie wyjąć z papieru. Pokroić na 12 kwadratów.
  • Krok 2

    5 min
    Włożyć do foremek muffinowych tak, aby wszystkie 4 rogi wychodziły z foremki.
  • Krok 3

    5 min
    Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
  • Krok 4

    10 min
    Włożyć do 1 szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru, zagotować, wyjąć, ostudzić.
  • Krok 5

    2 min
    Ułożyć na cieście w foremkach.
  • Krok 6

    3 min
    Wgłębienia po nasionach napełnić powidłami.
  • Krok 7

    2 min
    Oprószyć cynamonem mielonym.
  • Krok 8

    2 min
    Następnie posypać cukrem wanilinowym.
  • Krok 9

    2 min
    Orzechy arachidowe drobno posiekać.
  • Krok 10

    2 min
    Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami.
  • Krok 11

    2 min
    W kubeczku rozmieszać jajko z pozostałym cukrem wanilinowym.
  • Krok 12

    2 min
    Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Krok 13

    20 min
    Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 1 z 13

Gotowe ciasto francuskie wyjąć z papieru. Pokroić na 12 kwadratów.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 2 z 13

Włożyć do foremek muffinowych tak, aby wszystkie 4 rogi wychodziły z foremki.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 3 z 13

Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 4 z 13

Włożyć do 1 szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru, zagotować, wyjąć, ostudzić.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 5 z 13

Ułożyć na cieście w foremkach.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 6 z 13

Wgłębienia po nasionach napełnić powidłami.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 7 z 13

Oprószyć cynamonem mielonym.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 8 z 13

Następnie posypać cukrem wanilinowym.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 9 z 13

Orzechy arachidowe drobno posiekać.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 10 z 13

Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 11 z 13

W kubeczku rozmieszać jajko z pozostałym cukrem wanilinowym.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 12 z 13

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Krok 13 z 13

Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu