Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

(0)
1 godz 51 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka z dużymi burakami
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
4 
Ogórek gruntowy
6 
Marynowana rzodkiewka
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
400  ml
Woda
400  ml
Kefir
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  pęczek
Rzodkiewka
2  ząbków
Czosnek
200  ml
Ocet jabłkowy
1  łyżka
Sól
0.5  łyżka
Cukier
5 
Ziarna czarnego pieprzu
0.25  łyżeczka
Ziarna gorczycy
4 
Goździki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.99 g
Węglowodany
36.96 g
Tłuszcze
3.02 g
Wartość energetyczna
201.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dotarły i do nas – prawdziwe upały. Czas, kiedy każdą wolną chwilę najchętniej spędzamy na wolnym powietrzu, ew. w klimatyzowanej kawiarnii, rzadko jednak w kuchni. Dobrze zatem ugotować szybko i najlepiej na zapas. Niekoniecznie dużo, gdyż w upale apetyt zwykle miewamy mniejszy. Nasza propozycja to klasyka z zaskakującym, wyrazistym dodatkiem: chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką.

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje chłodnika.

Przygotowanie

111 min
  • Krok 1 - rzodkiewki marynowane

    10 min
    Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki.
  • Krok 2

    3 min
    Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików.
  • Krok 3

    1 min
    Do każdego dodać ząbek czosnku.
  • Krok 4

    50 min
    Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia.
  • Krok 5

    2 min
    Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania.
  • Krok 6 - chłodnik

    6 min
    Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować.
  • Krok 7

    5 min
    Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.
  • Krok 8

    6 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 9

    15 min
    Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić.
  • Krok 10

    4 min
    W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 11

    3 min
    Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”.
  • Krok 12

    1 min
    Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki.
  • Krok 13

    2 min
    Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać.
  • Krok 14

    1 min
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 15

    1 min
    Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
  • Krok 16

    1 min
    Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko.
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 1 - rzodkiewki marynowane z 16

Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 2 z 16

Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 3 z 16

Do każdego dodać ząbek czosnku.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 4 z 16

Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 5 z 16

Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 6 - chłodnik z 16

Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 7 z 16

Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 8 z 16

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 9 z 16

Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 10 z 16

W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 11 z 16

Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 12 z 16

Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 13 z 16

Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 14 z 16

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 15 z 16

Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 16 z 16

Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

    Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

    2 godz 23 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa na rosole

    Zupa ogórkowa na rosole

    54 min Łatwy
  • Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

    Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

    47 min Łatwy
  • Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu