Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym
27min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
25.79 g
Węglowodany
94.47 g
Tłuszcze
22.58 g
Wartość energetyczna
650.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
27 min
Krok 1
3 min
Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.
Krok 2
3 min
Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
10 min
Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.
Krok 5
3 min
Filety z łososia podziel na cienkie plastry.
Krok 6
5 min
Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.
Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Są to naleśniki robione z różnych rodzajów mąk, np. z mąki gryczanej lub gryczano-żytniej. Mogą być podawane zarówno na słodko, ale tym razem proponujemy bliny gryczane z wędząnym łososiem i chrzanem podawane z Sosem chrzanowym WINIARY.
Komentarze 0