Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

0
27 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 ml
Jogurt naturalny
500 g
Mąka gryczana
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Sól
1 
Jajko
1 łyżka
Masło klarowane
4 plastrów
Łosoś wędzony
4 łyżeczek
Sos chrzanowy WINIARY
1 trochę
Koperek
1 trochę
Cytryna
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
25.79 g
Węglowodany
94.47 g
Tłuszcze
22.58 g
Wartość energetyczna
650.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
3 min
Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.
Krok 2
3 min
Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
10 min
Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.
Krok 5
3 min
Filety z łososia podziel na cienkie plastry.
Krok 6
5 min
Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.
Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 1 z 6

Bliny – w misce wymieszaj jogurt z jajkiem.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 2 z 6

Osobno wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 3 z 6

Połącz jogurt z masą i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 4 z 6

Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni, do wyczerpania ciasta.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 5 z 6

Filety z łososia podziel na cienkie plastry.

Bliny gryczane podane z wędzonym łososiem i musem chrzanowym

Krok 6 z 6

Na talerzu połóż bliny, na nich po łyżce sosu chrzanowego, następnie plastry łososia. Udekoruj koperkiem i serwuj z ćwiartkami cytryny.

Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Są to naleśniki robione z różnych rodzajów mąk, np. z mąki gryczanej lub gryczano-żytniej. Mogą być podawane zarówno na słodko, ale tym razem proponujemy bliny gryczane z wędząnym łososiem i chrzanem podawane z Sosem chrzanowym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika