Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

(0)
51min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest gosia474747
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
6  łyżek
Cukier
6  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
6 
Jajko
2  łyżek
Kakao
750  ml
Śmietana 36%
2  opakowań
Usztywniacz do śmietany
2  łyżek
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.2 g
Węglowodany
10.17 g
Tłuszcze
10.2 g
Wartość energetyczna
143 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
10 min
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać na mniejszych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać, a następnie przesiać przez sito i wmieszać łyżką.
Krok 2
25 min
Całość przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.
Krok 3
1 min
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Krok 4
10 min
Galaretkę przygotować w pół litra wody, odstawić do stężenia. Następnie, gdy będzie już tężała coraz bardziej, ubić śmietanę, dodać usztywniacze do śmietany i cukier puder.
Krok 5
5 min
Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Przełożyć połówki biszkopta. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

Krok 1 z 5

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać na mniejszych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać, a następnie przesiać przez sito i wmieszać łyżką.

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

Krok 2 z 5

Całość przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

Krok 3 z 5

Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

Krok 4 z 5

Galaretkę przygotować w pół litra wody, odstawić do stężenia. Następnie, gdy będzie już tężała coraz bardziej, ubić śmietanę, dodać usztywniacze do śmietany i cukier puder.

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

Krok 5 z 5

Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Przełożyć połówki biszkopta. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Wyśmienity deser dla całej rodziny. Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną to idealne połączenie wyraźnego smaku czekolady z delikatnością bitej śmietany. Ta kompozycja zachwyci nie tylko najmłodszych, ale też starszych domowników. Zapewniamy - wszyscy poproszą o dokładkę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha