Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną
51min
Łatwy
2
łyżeczek
2
opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
6
łyżek
Cukier
6
łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
6
Jajko
2
łyżek
Kakao
750
ml
Śmietana 36%
2
opakowań
Usztywniacz do śmietany
2
łyżek
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
3.2 g
Węglowodany
10.17 g
Tłuszcze
10.2 g
Wartość energetyczna
143 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
51 min
Krok 1
10 min
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać na mniejszych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać, a następnie przesiać przez sito i wmieszać łyżką.
Krok 2
25 min
Całość przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut.
Krok 3
1 min
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Krok 4
10 min
Galaretkę przygotować w pół litra wody, odstawić do stężenia. Następnie, gdy będzie już tężała coraz bardziej, ubić śmietanę, dodać usztywniacze do śmietany i cukier puder.
Krok 5
5 min
Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Przełożyć połówki biszkopta. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Wyśmienity deser dla całej rodziny. Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną to idealne połączenie wyraźnego smaku czekolady z delikatnością bitej śmietany. Ta kompozycja zachwyci nie tylko najmłodszych, ale też starszych domowników. Zapewniamy - wszyscy poproszą o dokładkę!
Komentarze 0