MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Bigos z kapusty kiszonej i cukinii
65 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
34 18.4g / 34%
16 20.8g / 16%
50 62.3g / 50%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Kapusta Kiszona
1 
Cukinia
8  kulek
Ziele angielskie całe
5 
Liść laurowy
trochę
Olej
70  dag
Wieprzowina surowa
60  dag
Wędlina wołowa
40  dag
Pieczarki
5  łyżek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Sól ziołowa
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.83 g
Wartość energetyczna
489.65 kcal
Tłuszcze
18.48 g
Białko
62.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W sezonie na cukinię warto wypróbować wszelkie możliwe warianty kulinarne z tym wyśmienitym warzywem. Cukinia faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, cukinia zapiekana, ale czy znasz bigos z kapusty kiszonej i cukinii? To pyszna wariacja na temat tradycyjnego bigosu. Nadaje mu lekkości i łagodniejszego smaku, a dodatek Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY gwarantuje niezmiennie wyśmienity smak potrawy. Bigos z kapusty kiszonej i cukinii decydowanie warto wypróbować w sezonie letnim!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Z kapusty odcisnąć sok, drobno ją pokroić. Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.
  • Krok 2

    10 min
    Mięso umyć, osuszyć wraz z okrawkami wędlin pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się kapusty.
  • Krok 3

    10 min
    Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, przyprawić ziarenkami smaku. Wraz z pieczarkami dodać do kapusty.
  • Krok 4

    30 min
    Wszystko dokładnie wymieszać, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodą.
  • Krok 5

    5 min
    Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Wymieszać. Podawać z dodatkiem pieczywa.
Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 1 z 5

Z kapusty odcisnąć sok, drobno ją pokroić. Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 2 z 5

Mięso umyć, osuszyć wraz z okrawkami wędlin pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 3 z 5

Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, przyprawić ziarenkami smaku. Wraz z pieczarkami dodać do kapusty.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 4 z 5

Wszystko dokładnie wymieszać, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodą.

Bigos z kapusty kiszonej i cukinii

Krok 5 z 5

Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Wymieszać. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite