MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
56 21.7g / 56%
37 33.1g / 37%
7 6.8g / 7%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Czosnek (mały)
10  g
Suszone grzyby
1  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
Ciasto francuskie
300  g
Bigos lub świąteczna kapusta z grzybami zero waste
1 
Ziemniaki ugotowane
2  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.15 g
Wartość energetyczna
381.31 kcal
Tłuszcze
21.72 g
Białko
6.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz czerwony zdarza się nam popijać czysty, jednak najlepiej smakuje z dodatkami, których nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Co powiecie na kulebiak, przygotowany z ciasta francuskiego? Chrupki na zewnątrz, delikatny w środku, przypadnie do gustu każdemu. Jego nadzienie może być klasyczne lub stworzone ze składników, które lubicie i akurat posiadacie w kuchni i nic się nie zmarnuje!

W wielu dbających o tradycję domach, barszcz czerwony to pierwsza potrawa w menu wigilijnym. Jego intensywny kolor, wyrazisty smak i cudowny aromat mają niesamowitą moc, skupiającą przy stole bliskie sobie osoby. Tę wyjątkową zupę warto przyrządzać także w inne dni, bo jest rozgrzewająca, pyszna i pełna składników odżywczych.

Barszcz, wedle gustu domowników, możemy podawać na wiele różnorodnych sposobów. Najczęściej znajdziemy w nim uszka z kapustą i grzybami lub mięsem, a także popularne w kuchni litewskiej kołduny. Barszcz czerwony świetnie smakuje także z dodatkiem ugotowanej fasoli lub pokrojonymi ziemniakami. A to nie wszystko!

Barszcz sprawdzi się też w towarzystwie mięciutkich pasztecików, chrupiących krokietów lub bohatera dzisiejszego przepisu: zawijańca w kruchym cieście francuskim. Wypełniony specjalnie przygotowanym farszem lub tym co macie już gotowe, w tym przypadku bigosem i ziemniakami z obiadu,  wprost idealnie skomponuje się z tą aromatyczną zupą. Smacznego!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    3 min
    Ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  • Krok 2

    1 min
    Jajko roztrzepujemy widelcem.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Na połowie ciasta rozkładamy farsz. Ciasto zawijamy w formę chlebka, dokładnie łącząc brzegi i zawijając je do środka.
  • Krok 4

    1 min
    Kulebiak możemy ozdobić pozostałym ciastem lub delikatnie naciąć jego wierzch nożem dla uzyskania ciekawej formy po upieczeniu.
  • Krok 5

    45 min
    Gotowy do pieczenia kulebiak smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180°C. Kulebiak pieczemy ok. 35-45 min.
  • Krok 6

    5 min
    Do garnka wlewamy wodę potrzebną do przygotowania barszczu. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku, suszone grzyby oraz majeranek. Kiedy woda się zagotuje dodajemy barszcz ekspresowy WINIARY i gotujemy ok. 2 min.
  • Krok 7

    1 min
    Barszcz podajemy z porcją kulebiaka.
Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 1 z 7

Ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 2 z 7

Jajko roztrzepujemy widelcem.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 3 z 7

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Na połowie ciasta rozkładamy farsz. Ciasto zawijamy w formę chlebka, dokładnie łącząc brzegi i zawijając je do środka.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 4 z 7

Kulebiak możemy ozdobić pozostałym ciastem lub delikatnie naciąć jego wierzch nożem dla uzyskania ciekawej formy po upieczeniu.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 5 z 7

Gotowy do pieczenia kulebiak smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180°C. Kulebiak pieczemy ok. 35-45 min.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 6 z 7

Do garnka wlewamy wodę potrzebną do przygotowania barszczu. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku, suszone grzyby oraz majeranek. Kiedy woda się zagotuje dodajemy barszcz ekspresowy WINIARY i gotujemy ok. 2 min.

Barszcz czerwony z kulebiakiem świątecznym z kapustą i grzybami

Krok 7 z 7

Barszcz podajemy z porcją kulebiaka.

Przepis w formacie PDF

lite