Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

(0)
31min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY
0.5  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
0.5  szklanka
Śmietana 18%
trochę
Świeży majeranek (całe małe listki lub posiekane większe)
3  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Łyżka tartego chrzanu ze słoiczka lub startego korzenia
2 
Jajka
2 
Biała parzona kiełbasa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.6 g
Węglowodany
6.96 g
Tłuszcze
39.52 g
Wartość energetyczna
518.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Od lat na Wielkanoc przygotowuję żurek. Dobry, kwaskowy, wielkanocny. Z jajkiem i białą kiełbasą. A dlaczego na moim stole nie pojawia się barszcz wielkanocny biały? Zastanawiałam się nad tym, planując świąteczne menu i uświadomiłam sobie, jak dawno nie jadłam białego barszczu. Nadrobiłam już te zaległości. Barszcz biały polecam ze świeżym, aromatycznym majerankiem, który jest delikatny w smaku i taki orzeźwiający. Świetnie komponuje się z jajkiem, więc idealnie pasował do mojej wersji zupy.

Po świeży majeranek można sięgać o wiele częściej, niż po ten suszony, który ma już wyraźny mocny smak i aromat. Świeży można dodawać do różnych zup i sałatek, trzeba jednak pamiętać, że zawiera silne olejki eteryczne, które nie zawsze dobrze skomponują się z innymi ziołami. Śmiało możecie go łączyć między innymi ze szczypiorkiem, natką pietruszki, miętą. I pamiętajcie, żeby dodawać świeży majeranek tuż przed samym końcem gotowania zupy lub po jej ugotowaniu. Dodany wcześniej straci swój aromat i smak.

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    10 min
    Zawartość torebki rozprowadzam w 0,7 l zimnej wody, zagotowuję, dodaję obrane ząbki czosnku, gotuję 5 minut.
  • Krok 2

    4 min
    Dodaję sok z ogórków, zagotowuję, dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, mieszam.
  • Krok 3

    1 min
    Dodaję łyżkę tartego chrzanu (można dać więcej, wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny chrzanowy smak, albo też chrzan pominąć).
  • Krok 4

    10 min
    Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w plasterki. Można też rozdrobnić jajka krajalnicą do warzyw na sałatki.
  • Krok 5

    5 min
    Kiełbaskę rumienię na lekko rozgrzanej patelni bez tłuszczu, kroję w kawałki lub plasterki.
  • Krok 6

    1 min
    Do miseczek nalewam barszcz biały, dodaję jajko, kiełbaski, posypuję świeżym majerankiem.
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 1 z 6

Zawartość torebki rozprowadzam w 0,7 l zimnej wody, zagotowuję, dodaję obrane ząbki czosnku, gotuję 5 minut.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 2 z 6

Dodaję sok z ogórków, zagotowuję, dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę, mieszam.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 3 z 6

Dodaję łyżkę tartego chrzanu (można dać więcej, wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny chrzanowy smak, albo też chrzan pominąć).

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 4 z 6

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w plasterki. Można też rozdrobnić jajka krajalnicą do warzyw na sałatki.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 5 z 6

Kiełbaskę rumienię na lekko rozgrzanej patelni bez tłuszczu, kroję w kawałki lub plasterki.

Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Krok 6 z 6

Do miseczek nalewam barszcz biały, dodaję jajko, kiełbaski, posypuję świeżym majerankiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński

    56 min Łatwy
  • Barszcz biały chrzanowy z jajkiem i boczkiem

    1 godz 1 min Średni
  • Swojska zupa ogórkowa

    30 min Łatwy
  • Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu