Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym
1 godz 55 min
Łatwy
1
kostka
3
Bakłażan
250
g
Mięso mielone
1
Pomidory
1
Cebula
2
ząbków
1
Jajko
trochę
Tymianek
60
g
Kasza jaglana
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
6
plastrów
Mozzarella
.
Wartości odżywcze
Białko
17.37 g
Węglowodany
36.04 g
Tłuszcze
16.48 g
Wartość energetyczna
349.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
115 min
Krok 1
5 min
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Krok 2
10 min
Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
20 min
Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!
Krok 4
5 min
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż
Krok 5
10 min
Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.
Krok 6
25 min
Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.
Odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym to smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek, które – chociaż smakowite – mogły Ci się już znudzić. Bakłażany do zapiekania z farszem przygotujesz już w 20 minut!
Pamiętaj, aby kaszę jaglaną koniecznie ugotować w wywarze na bazie Bulionu drobiowego WINIARY – tylko jedna kostka zapewni intensywny aromat i lepszy smak farszu zapiekanych bakłażanów. Do dekoracji użyj dowolnego sera żółtego lub sera mozarella.
Komentarze 0