Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Bakłażan
250 g
Mięso mielone
1 
Pomidory
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1 trochę
Tymianek
60 g
Kasza jaglana
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
6 plastrów
Mozzarella

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.59 g
Węglowodany
36.48 g
Tłuszcze
17.07 g
Wartość energetyczna
357.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
5 min
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Krok 2
10 min
Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
20 min
Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!
Krok 4
5 min
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż
Krok 5
10 min
Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.
Krok 6
25 min
Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.
Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 1 z 6

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 2 z 6

Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Włóż bakłażany do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ z przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Dodaj mięso i usmaż

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie. Wymieszaj ją z przygotowanym mięsem. Dodaj jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.


Odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym to smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek, które – chociaż smakowite – mogły Ci się już znudzić. Bakłażany do zapiekania z farszem przygotujesz już w 20 minut!

Pamiętaj, aby kaszę jaglaną koniecznie ugotować w wywarze na bazie Bulionu drobiowego WINIARY – tylko jedna kostka zapewni intensywny aromat i lepszy smak farszu zapiekanych bakłażanów. Do dekoracji użyj dowolnego sera żółtego lub sera mozarella.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika