Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
150  g
Migdały bez łupinek
100  g
Miąższ białego pieczywa
1  szklanka
Mleko migdałowe
4  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
70  g
Białe winogrona
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Ocet balsamiczny lub winny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.89 g
Węglowodany
51.32 g
Tłuszcze
53.94 g
Wartość energetyczna
744.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ajo blanco to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich chłodników, zaraz po warzywnych gazpacho i salmorejo. Tradycje jego przygotowania sięgają średniowiecza, przez całe wieki niewiele się zmieniło w jego recepturze. Podstawą zupy od wieków pozostają migdały, pieczywo i czosnek.

„Ajo blanco” to biały czosnek. Brzmi dość surowo, ale zupa ma niezwykle łagodną konsystencję i wcale nie musi być mocno czosnkowa. Dowolność w ilości czosnku w zupie potwierdzają przeróżne przepisy na ten chłodnik. Zatem i Wy możecie dowolnie jego ilość modyfikować, wciąż pozostając wiernymi tradycyjnym przepisom. Oczywiście zupa powinna być charakterna, ale ten czosnkowy charakter przyjemnie kontrastuje z delikatnym smakiem migdałów.

Konsystencję ajo blanco można regulować dodając mniejszą lub większą ilość wody lub mleka migdałowego (tradycyjnie powinna to być woda), pamiętając jednak o tym, że zupa podczas schładzania w lodówce zgęstnieje. Ciekawostką jest, że ajo blanco może być podawana nie jako chłodnik, ale sos, podawany na przykład do zielonych ogórków albo krewetek.

Tradycyjnie dodatkiem do chłodnika ajo blanco są białe winogrona. Dobrze jest wybierać te z cienką skórką, wówczas nie będzie konieczności ich obierania. Wystarczy pokroić je na połówki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje chłodnika.

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    10 min
    Migdały przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i obieramy ze skórki.
  • Krok 2

    5 min
    Pieczywo (bez skórki) przekładamy do wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą lub mlekiem migdałowym. Odstawiamy na chwilę.
  • Krok 3

    120 min
    Do naczynia dodajemy obrane migdały, obrane i posiekane ząbki czosnku, łyżkę oliwy i octu, szczyptę soli. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce nie mniej niż 2 godziny.
  • Krok 4

    2 min
    Ajo blanco podajemy z połówkami winogron. Skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.
Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 1 z 4

Migdały przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i obieramy ze skórki.

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 2 z 4

Pieczywo (bez skórki) przekładamy do wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą lub mlekiem migdałowym. Odstawiamy na chwilę.

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 3 z 4

Do naczynia dodajemy obrane migdały, obrane i posiekane ząbki czosnku, łyżkę oliwy i octu, szczyptę soli. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce nie mniej niż 2 godziny.

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 4 z 4

Ajo blanco podajemy z połówkami winogron. Skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

    Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

    1 godz 31 min Łatwy
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy
  • Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci

    36 min Średni
  • Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu