
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
„Ajo blanco” to biały czosnek. Brzmi dość surowo, ale zupa ma niezwykle łagodną konsystencję i wcale nie musi być mocno czosnkowa. Dowolność w ilości czosnku w zupie potwierdzają przeróżne przepisy na ten chłodnik. Zatem i Wy możecie dowolnie jego ilość modyfikować, wciąż pozostając wiernymi tradycyjnym przepisom. Oczywiście zupa powinna być charakterna, ale ten czosnkowy charakter przyjemnie kontrastuje z delikatnym smakiem migdałów.
Konsystencję ajo blanco można regulować dodając mniejszą lub większą ilość wody lub mleka migdałowego (tradycyjnie powinna to być woda), pamiętając jednak o tym, że zupa podczas schładzania w lodówce zgęstnieje. Ciekawostką jest, że ajo blanco może być podawana nie jako chłodnik, ale sos, podawany na przykład do zielonych ogórków albo krewetek.
Tradycyjnie dodatkiem do chłodnika ajo blanco są białe winogrona. Dobrze jest wybierać te z cienką skórką, wówczas nie będzie konieczności ich obierania. Wystarczy pokroić je na połówki.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje chłodnika.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
120 minKrok 4
2 min
Krok 1 z 4
Migdały przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i obieramy ze skórki.

Krok 2 z 4
Pieczywo (bez skórki) przekładamy do wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą lub mlekiem migdałowym. Odstawiamy na chwilę.

Krok 3 z 4
Do naczynia dodajemy obrane migdały, obrane i posiekane ząbki czosnku, łyżkę oliwy i octu, szczyptę soli. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce nie mniej niż 2 godziny.

Krok 4 z 4
Ajo blanco podajemy z połówkami winogron. Skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0