Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ajo blanco to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich chłodników, zaraz po warzywnych gazpacho i salmorejo. Tradycje jego przygotowania sięgają średniowiecza, przez całe wieki niewiele się zmieniło w jego recepturze. Podstawą zupy od wieków pozostają migdały, pieczywo i czosnek.
„Ajo blanco” to biały czosnek. Brzmi dość surowo, ale zupa ma niezwykle łagodną konsystencję i wcale nie musi być mocno czosnkowa. Dowolność w ilości czosnku w zupie potwierdzają przeróżne przepisy na ten chłodnik. Zatem i Wy możecie dowolnie jego ilość modyfikować, wciąż pozostając wiernymi tradycyjnym przepisom. Oczywiście zupa powinna być charakterna, ale ten czosnkowy charakter przyjemnie kontrastuje z delikatnym smakiem migdałów.
Konsystencję ajo blanco można regulować dodając mniejszą lub większą ilość wody lub mleka migdałowego (tradycyjnie powinna to być woda), pamiętając jednak o tym, że zupa podczas schładzania w lodówce zgęstnieje. Ciekawostką jest, że ajo blanco może być podawana nie jako chłodnik, ale sos, podawany na przykład do zielonych ogórków albo krewetek.
Tradycyjnie dodatkiem do chłodnika ajo blanco są białe winogrona. Dobrze jest wybierać te z cienką skórką, wówczas nie będzie konieczności ich obierania. Wystarczy pokroić je na połówki.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje chłodnika.
Migdały przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i obieramy ze skórki.
Krok 2
5 min
Pieczywo (bez skórki) przekładamy do wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą lub mlekiem migdałowym. Odstawiamy na chwilę.
Krok 3
120 min
Do naczynia dodajemy obrane migdały, obrane i posiekane ząbki czosnku, łyżkę oliwy i octu, szczyptę soli. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce nie mniej niż 2 godziny.
Krok 4
2 min
Ajo blanco podajemy z połówkami winogron. Skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.
Krok 1
z
4
Migdały przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i obieramy ze skórki.
Krok 2
z
4
Pieczywo (bez skórki) przekładamy do wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą lub mlekiem migdałowym. Odstawiamy na chwilę.
Krok 3
z
4
Do naczynia dodajemy obrane migdały, obrane i posiekane ząbki czosnku, łyżkę oliwy i octu, szczyptę soli. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce nie mniej niż 2 godziny.
Krok 4
z
4
Ajo blanco podajemy z połówkami winogron. Skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0