Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
pomysł na sałatki, przepisy na sałatki, sałatka pomysły

Sałatki jesienne

Jesień to pora zbioru dojrzałych owoców, warzyw i grzybów. Warto z nich przygotować sałatki wzmacniające odporność na nadchodzącą zimę. 

Pyszne sałatki z grzybami 

Wśród licznych darów jesieni leśne grzyby wysuwają się na pierwsze miejsce. Pachnące borowiki, podgrzybki czy kozaki są doskonałym składnikiem wielu wyśmienitych potraw, sosów, zup i marynat. Ze smażonych na maśle grzybów można przygotować pyszną sałatkę, świetnie nadającą się jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Połączenie kuskusu, rukoli, sera cheddar i smażonej dyni tworzy doskonałą potrawę o wyważonym smaku i typowo jesiennych barwach. Świetnym dodatkiem do pikantnych sałatek są grzyby marynowane, które nie tylko dodają smaku, lecz także sprawiają, że sałatka jest bardziej dekoracyjna. 

Dynia – królowa jesieni 

Prawdziwie jesiennymi kolorami wyróżniają się dynie dojrzewające na zagonach w połowie października. Dodane do potraw nadają im pięknego, pomarańczowego odcienia oraz subtelnego, lekko słodkiego smaku. Na jesienne popołudnie warto przygotować pyszną sałatkę warzywną, z pieczoną dynią, burakiem i brukselką w roli głównej. Aby nadać jej nieco pikanterii, wystarczy dorzucić garść rukoli, a całe danie serwować z kromką chleba lub chrupiącą grzanką. Pieczone cząstki dyni doskonale komponują się także z dodatkiem czerwonej cebuli, granata i kostek gorgonzoli, a polane sosem musztardowo-miodowym pachną i smakują fenomenalnie.

Pyszne sałatki z jarmużem 

Późna jesień to najlepsza pora na przygotowanie sałatki ze świeżego jarmużu o ozdobnych, mocno pofałdowanych liściach. Chociaż w wielu przepisach najczęściej jarmuż jest smażony lub pieczony na chrupko, warto przygotować danie z liści pozbawionych grubych łodyg i krótko obgotowanych w lekko osolonym wrzątku. Tak przygotowany jarmuż doskonale smakuje z dodatkiem pieczonej dyni, pomidorków koktajlowych, prażonych pestek dyni i wyrazistego sera (np. gorgonzoli albo wędzonego oscypka). Całość dla smaku wystarczy skropić oliwą i octem balsamicznym. 

Młode liście jarmużu można spożywać także na surowo. Świetnie nadają się do przygotowania jesiennej sałatki ziemniaczanej z matiasem. Śledź, niewielkie ziemniaczki gotowane w mundurkach i czerwona cebula to zestawienie idealne, zwłaszcza gdy sałatka zostanie doprawiona wyśmienitym dressingiem z kaparów, anchois, majonezu i soku cytrynowego.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu