Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne sałatki z grzybami 

Wśród licznych darów jesieni leśne grzyby wysuwają się na pierwsze miejsce. Pachnące borowiki, podgrzybki czy kozaki są doskonałym składnikiem wielu wyśmienitych potraw, sosów, zup i marynat. Ze smażonych na maśle grzybów można przygotować pyszną sałatkę, świetnie nadającą się jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Połączenie kuskusu, rukoli, sera cheddar i smażonej dyni tworzy doskonałą potrawę o wyważonym smaku i typowo jesiennych barwach. Świetnym dodatkiem do pikantnych sałatek są grzyby marynowane, które nie tylko dodają smaku, lecz także sprawiają, że sałatka jest bardziej dekoracyjna. 

Dynia – królowa jesieni 

Prawdziwie jesiennymi kolorami wyróżniają się dynie dojrzewające na zagonach w połowie października. Dodane do potraw nadają im pięknego, pomarańczowego odcienia oraz subtelnego, lekko słodkiego smaku. Na jesienne popołudnie warto przygotować pyszną sałatkę warzywną, z pieczoną dynią, burakiem i brukselką w roli głównej. Aby nadać jej nieco pikanterii, wystarczy dorzucić garść rukoli, a całe danie serwować z kromką chleba lub chrupiącą grzanką. Pieczone cząstki dyni doskonale komponują się także z dodatkiem czerwonej cebuli, granata i kostek gorgonzoli, a polane sosem musztardowo-miodowym pachną i smakują fenomenalnie. 

Pyszne sałatki z jarmużem 

Późna jesień to najlepsza pora na przygotowanie sałatki ze świeżego jarmużu o ozdobnych, mocno pofałdowanych liściach. Chociaż w wielu przepisach najczęściej jarmuż jest smażony lub pieczony na chrupko, warto przygotować danie z liści pozbawionych grubych łodyg i krótko obgotowanych w lekko osolonym wrzątku. Tak przygotowany jarmuż doskonale smakuje z dodatkiem pieczonej dyni, pomidorków koktajlowych, prażonych pestek dyni i wyrazistego sera (np. gorgonzoli albo wędzonego oscypka). Całość dla smaku wystarczy skropić oliwą i octem balsamicznym. 

Młode liście jarmużu można spożywać także na surowo. Świetnie nadają się do przygotowania jesiennej sałatki ziemniaczanej z matiasem. Śledź, niewielkie ziemniaczki gotowane w mundurkach i czerwona cebula to zestawienie idealne, zwłaszcza gdy sałatka zostanie doprawiona wyśmienitym dressingiem z kaparów, anchois, majonezu i soku cytrynowego.