Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszny obiad w klasycznej wersji 

Wielu osobom ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem i pobytem u babci, która jak nikt potrafiła z wyjątkową finezją przyrządzić to proste danie. Gotowany w mleku ryż – pokryty niezwykle aromatycznymi kawałkami jabłek, zapieczonymi z cukrem oraz sproszkowaną korą cynamonu – to potrawa ceniona przez niemal wszystkim wielbicieli słodkości. Aby jabłka się nie rozpadły, warto pokroić je w drobne kosteczki, a następnie poddusić z masłem klarowanym na niewielkim ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Po doprawieniu warto je jeszcze raz zamieszać i ściągnąć z palnika, zanim zaczną się rozpadać. Gotową potrawę po wyłożeniu do miseczek wystarczy oprószyć odrobiną cukru lub udekorować słodkim kleksem bitej śmietany. 

A może deser ryżowy? 

Ryż ma tę zaletę, że odpowiednio przygotowany świetnie smakuje, zarówno gdy jest gorący, jak i serwowany po solidnym schłodzeniu. Można z niego przygotować także znakomity deser – słodki, sycący oraz pachnący sadem jabłkowym. Ugotowany al dente ryż wystarczy zmieszać z przygotowanym w tym samym czasie budyniem waniliowym, a następnie, gdy lekko przestygnie, przełożyć do miseczek i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gotowy deser ryżowy ma bardzo łagodny smak, dlatego warto wzbogacić go owocami. Wystarczy kilka łyżek podsmażonych w kawałkach jabłek, doprawionych odrobiną cukru i cynamonu, a wyjątkowej przekąsce nikt nie będzie w stanie się oprzeć. 

Wyśmienity pieczony ryż z jabłkami 

Gorący ryż zapieczony z pokrojonymi w plastry owocami i ukryty pod chrupiącą bezową kołderką to doskonałe danie zarówno na rodzinny obiad, jak i rozgrzewający deser w zimowe popołudnie. Do przyrządzenia takiego rarytasu najlepiej nadają się jabłka o wyrazistym smaku (np. antonówki). Przygotowane wcześniej składniki najlepiej układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym, a wtedy podczas pieczenia ryż nabierze wilgoci i przejdzie wspaniałym aromatem jabłkowo-cynamonowym. Wierzch słodkiej zapiekanki może również zdobić warstwa bitej śmietany lub skarmelizowany cukier. W wersji egzotycznej ryż warto ugotować w mleku kokosowym, a całe danie oprószyć przed pieczeniem wiórkami pokrytymi cieniutkimi plasterkami masła, dzięki czemu w piekarniku nabiorą lekko złocistego odcienia.