Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dania z ryżem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem można przygotować na kilka sposobów. Jaki najbardziej lubisz? Gotowany, smażony, a może z budyniem?

Przepisy 11

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

60 ze 100
50 min Łatwy
Placuszki jogurtowe z jabłkiem

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

16 min Łatwy
Zapiekanka z jabłek i płatków owsianych

Zapiekanka z jabłek i płatków owsianych

45 min Średni
Jabłko pieczone w mikrofalówce

Jabłko pieczone w mikrofalówce

15 min Łatwy
Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

45 min Łatwy
Ryż z jabłkiem i śmietaną

Ryż z jabłkiem i śmietaną

30 min Łatwy
Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

2 godz 23 min Łatwy
Knedle z jabłkami i cynamonem

Knedle z jabłkami i cynamonem

90 ze 100
45 min Łatwy
Kołocz śląski z jabłkami i posypką

Kołocz śląski z jabłkami i posypką

1 godz 37 min Łatwy
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

65 ze 100
1 godz Łatwy
Ryż z budyniem

Ryż z budyniem

15 min Łatwy

Pyszny obiad w klasycznej wersji 

Wielu osobom ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem i pobytem u babci, która jak nikt potrafiła z wyjątkową finezją przyrządzić to proste danie. Gotowany w mleku ryż – pokryty niezwykle aromatycznymi kawałkami jabłek, zapieczonymi z cukrem oraz sproszkowaną korą cynamonu – to potrawa ceniona przez niemal wszystkim wielbicieli słodkości. Aby jabłka się nie rozpadły, warto pokroić je w drobne kosteczki, a następnie poddusić z masłem klarowanym na niewielkim ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Po doprawieniu warto je jeszcze raz zamieszać i ściągnąć z palnika, zanim zaczną się rozpadać. Gotową potrawę po wyłożeniu do miseczek wystarczy oprószyć odrobiną cukru lub udekorować słodkim kleksem bitej śmietany. 

A może deser ryżowy? 

Ryż ma tę zaletę, że odpowiednio przygotowany świetnie smakuje, zarówno gdy jest gorący, jak i serwowany po solidnym schłodzeniu. Można z niego przygotować także znakomity deser – słodki, sycący oraz pachnący sadem jabłkowym. Ugotowany al dente ryż wystarczy zmieszać z przygotowanym w tym samym czasie budyniem waniliowym, a następnie, gdy lekko przestygnie, przełożyć do miseczek i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gotowy deser ryżowy ma bardzo łagodny smak, dlatego warto wzbogacić go owocami. Wystarczy kilka łyżek podsmażonych w kawałkach jabłek, doprawionych odrobiną cukru i cynamonu, a wyjątkowej przekąsce nikt nie będzie w stanie się oprzeć. 

Wyśmienity pieczony ryż z jabłkami 

Gorący ryż zapieczony z pokrojonymi w plastry owocami i ukryty pod chrupiącą bezową kołderką to doskonałe danie zarówno na rodzinny obiad, jak i rozgrzewający deser w zimowe popołudnie. Do przyrządzenia takiego rarytasu najlepiej nadają się jabłka o wyrazistym smaku (np. antonówki). Przygotowane wcześniej składniki najlepiej układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym, a wtedy podczas pieczenia ryż nabierze wilgoci i przejdzie wspaniałym aromatem jabłkowo-cynamonowym. Wierzch słodkiej zapiekanki może również zdobić warstwa bitej śmietany lub skarmelizowany cukier. W wersji egzotycznej ryż warto ugotować w mleku kokosowym, a całe danie oprószyć przed pieczeniem wiórkami pokrytymi cieniutkimi plasterkami masła, dzięki czemu w piekarniku nabiorą lekko złocistego odcienia. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu