Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne i puszyste pączki 

Nie ma co kłamać, pączki są po prostu cudowne w smaku. Zwłaszcza te świeże, oprószone cukrem pudrem i nadziewane konfiturą różaną lub marmoladą owocową. Po prostu palce lizać! Upojny zapach smażonych właśnie pączków ma tę niezwykłą moc, że ściąga do kuchni wszystkich domowników, nawet z najbardziej odległych pomieszczeń czy ogrodu. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć – zarówno dorośli, jak i dzieci. Warto więc przygotować do popołudniowej kawy takie słodkości, jak pączki z budyniem albo błyskawiczne pączki z jogurtem greckim, które są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Pączkom można także nadać wybrany kształt, wycinając w drożdżowym cieście proste wzory, np. gwiazdki, które po upieczeniu polewa się słodkim lukrem. 

Wartą zainteresowania alternatywą tradycyjnych pączków są te kładzione łyżką na rozgrzanym oleju, przez co wyróżniają się nieregularnym kształtem i mniejszymi rozmiarami. Takie pączki lane powstają z ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, a nie drożdży, dlatego też nie musimy czekać, aż ciasto urośnie. Do błyskawicznych wypieków należą także aromatyczne pączki twarogowe, które po usmażeniu można wypełnić ulubionym dżemem i udekorować cukrem pudrem. 

Wyśmienite donaty i oponki 

Uwielbiane przez wszystkich oponki przygotowuje się z tego samego ciasta co tradycyjne pączki. Różnią się jedynie wielkością i okrągłym kształtem z charakterystyczną dziurką w środku. Z wyciętych ze środka kółeczek także możemy przygotować wyjątkowy rarytas – urocze mini pączusie, idealne rozmiarem dla najmłodszych łasuchów. Niewielkie pączki z dziurką zazwyczaj nie mają nadzienia, ale za to mogą być podawane ze słodkim musem malinowym, budyniem lub częściowo zanurzone w gęstej polewie czekoladowej, posypanej pokruszonymi owocami liofilizowanymi. 

Wyjątkowo mięciutką i pyszną odmianą oponek są gniazdka przygotowywane z ucieranego ciasta parzonego. Za pomocą szprycy wyciska się karbowane kółeczka, które po wyrośnięciu w trakcie smażenia będą przypominać ptasie gniazda. Te przepyszne ciasteczka wystarczy polać białym lukrem z cukru pudru oraz soku z cytryny i… zajadać!