Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Golonka - kategoria top

Przepisy na dania z golonką

Mało kto jest w stanie oprzeć się chrupiącej i niezwykle aromatycznej golonce. To pyszne staropolskie danie doskonale rozgrzewa, dlatego warto przygotować je w sezonie jesienno-zimowym. 

Przepisy 8

Zimne nóżki w galarecie

Zimne nóżki w galarecie

5 godz 57 min Średni
Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

3 godz 45 min Łatwy
Pieczona golonka w szybkiej marynacie

Pieczona golonka w szybkiej marynacie

55 ze 100
52 min Łatwy
Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

55 ze 100
25 godz 55 min Łatwy
Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

2 godz 30 min Średni
Golonka z kapustą z torebki

Golonka z kapustą z torebki

45 ze 100
2 godz 50 min Łatwy
Golonka pieczona

Golonka pieczona

35 ze 100
2 godz 56 min Trudny
Golonki z indyka

Golonki z indyka

50 ze 100
1 godz 22 min Średni

Golonka na wiele sposobów 

Soczyste golonki – pokryte aromatyczną, chrupiącą skórką i podawane z zapieczoną kiszoną kapustą – należą do tradycyjnej kuchni polskiej i od stuleci przygotowywane są w domach na specjalne okazje. Aby stały się kruche i kusiły niezwykłym aromatem, wcale nie wymagają zbyt wiele – wystarczy poświęcić trochę czasu i piec kawałki mięsa zgodnie ze sprawdzonymi przez doświadczone gospodynie zaleceniami. 

Niewątpliwie golonka należy do popularnych dań nie tylko w południowej części Polski, lecz także w bardziej odległej Bawarii. W zależności od regionu danie można spotkać przygotowane na różne sposoby, np. z kapustą i grzybami leśnymi, boczkiem, papryką, żurawiną, świeżo tartym chrzanem, a nawet z nadzieniem pieprzowym. Opieczona na chrupko golonka często jest serwowana także w towarzystwie regionalnych przysmaków, jak kwaśnica, oscypek albo miejscowe piwo. 

Aromatyczna golonka z pieca 

Golonka z piekarnika wyróżnia się złocistą, chrupiącą skórką, kryjącą pod spodem miękkie, soczyste mięso o bardzo subtelnym smaku. Ze względu na delikatność doskonale komponuje się z wyrazistymi dodatkami, jak kiszona kapusta, chrzan czy dobrze doprawiony sos grzybowy. Aby kawałki mięsa zachowały swoją soczystość, warto przed wstawieniem do piekarnika gotować golonki w dużym garnku przez około godzinę z dużą ilością włoszczyzny oraz przypraw. 

Powstały wywar dzięki dodatkowi ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu jest bardzo aromatyczny i świetnie nadaje się do przyrządzenia sosów albo wyrazistych zup (czosnkowa, cebulowa). Po zapieczeniu w piekarniku skórka na golonce robi się chrupiąca, a środek pozostaje miękki i soczysty. Danie warto podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz wyrazistymi dodatkami, jak zasmażana kapusta, czerwone buraczki czy ostra musztarda. 

Golonka w innej odsłonie 

Pieczona golonka po schłodzeniu i pokrojeniu w cienkie plastry jest świetnym dodatkiem do kanapek. Delikatne, aromatyczne mięso doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem, swojskim masłem i warstwą karmelizowanej cebuli. Z golonki warto także przygotować inne tradycyjne i bardzo popularne danie – nóżki w galarecie. Kruche kawałki mięsa, kawałki włoszczyzny i rozpływająca się w ustach aromatyczna galaretka podana z odrobiną soku z cytryny oraz świeżym pieczywem… palce lizać! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu