Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Z czego się robi flaczki? 

Ta charakterystyczna w smaku i zapachu potrawa była bardzo dobrze znana na ziemiach polskich już w XIV w. Podobno wyborność flaków doceniał Władysław Jagiełło, który był ich prawdziwym wielbicielem. W kolejnych stuleciach danie szybko zyskało dużą popularność również w sąsiednich krajach, a flaczki mają rzesze swoich koneserów do dnia dzisiejszego. 

Warto wiedzieć, że bazą potrawy wcale nie są jelita zwierzęce, lecz żołądki (najlepiej wołowe), dokładnie oczyszczone, a następnie pokrojone w cienkie paski. Długie powolne gotowanie wraz z warzywami oraz dużą ilością przypraw gwarantuje, że flaczki będą miękkie i niezwykle aromatyczne. Gotowa potrawa zazwyczaj podawana jest w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa. 

Flaki nie tylko w kuchni polskiej 

Chociaż flaki to tradycyjna pozycja na polskich imprezach, mają swoich zwolenników również w innych krajach. Popularne są także w Czechach, Turcji czy Bułgarii. Sposób przygotowania flaków różni się w zależności od kraju czy regionu, jednak jedno jest pewne – warto spróbować ich w wielu odsłonach. Występują nawet w wersji wegetariańskiej! Można je przygotować z suszonych grzybów, boczniaków czy z makaronem. Gotuje się je na wywarze warzywnym z dodatkiem smażonych lub duszonych warzyw. Przepisów na flaczki jest naprawdę wiele! 

Flaki na kilka sposobów 

Czasami można sobie pozwolić na inną odsłonę flaków i spróbować choćby wersji wegetariańskiej, która zaskakuje intensywnością smaków i koloru. Miłośnicy tradycyjnych smaków również mają w czym wybierać, jeśli chodzi o dobór warzyw i mięsa. Danie najczęściej przygotowujemy z żołądka wołowego, drobiowego lub wieprzowego z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora, selera i wyrazistych w smaku przypraw (np. papryka ostra, pieprz, papryka słodka, majeranek, gałka muszkatołowa). Niektórzy gotują zupę z koncentratem pomidorowym. Flaki można również przyrządzić z żołądków wieprzowych, a nawet z żołądków łosia, jelenia czy daniela – jednak jest to wersja bardziej popularna w innych krajach Europy. A może by tak podać wykwintne flaczki z kalmarów z dodatkiem suszonych grzybów? To propozycja, która może być hitem na każdej imprezie!