1

2

Przepisy

Barszcz czerwony z grzybami

5/5 5 12 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 5 porcji

300 calories kalorie: 300 kcal / porcja

Barszcz czerwony z grzybami suszonymi to potrawa, która gości tradycyjnie na świątecznych wigilijnych stołach. Mamy przepis na szybki bożonarodzeniowy barszcz czerwony, który będzie miał wspaniały ciemny kolor i aromat, a przygotujesz go w kilka minut. Wystarczy, że wykorzystasz produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Ale to nie wszystko! Proponujemy podanie świątecznej zupy z niespodzianką – panierowanymi kapeluszami z suszonych grzybów. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych uszek, pasztecików lub krokietów, a na pewno mile zaskoczy zgromadzonych wokół wigilijnego stołu domowników. Suszone grzyby namocz dzień wcześniej i pozostaw na noc, potem już wystarczy je ugotować, przyprawić, panierować i usmażyć, aby na końcu móc je zjeść ze smakiem ;) Podając świąteczny barszcz czerwony z suszonymi grzybami zrób swoim bliskim niespodziankę – nie mów im, co jest tym tajemniczym dodatkiem do barszczyku. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz na noc.
  2. Ugotuj grzyby, następnie ostudź i odsącz.
  3. Kapelusze oprósz solą i pieprzem z każdej strony.
  4. Przygotuj na osobnych talerzykach mąkę, bułkę tartą. Do miseczki wbij jajko i dokładnie je roztrzep.
  5. Rozgrzej na patelni olej z masłem.
  6. Kapelusze panieruj kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie smaż na patelni aż się zarumienią.
  7. Przygotuj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY wg przepisu na opakowaniu. Jeśli przygotowujesz jedną porcję Barszczu, 3 płaskie łyżeczki (12 g) produktu zalej 200 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
  8. Panierowane grzyby suszone podawaj z filiżanką gorącego czerwonego barszczu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • MISTAN
    TAKI JAK MOJEJ BABCI ZE STRONY TATY, ALE BABCIA ZE STRONY MAMY GOTOWAŁA BEZ GRZYBÓW I BYŁ DLA MNIE LEPSZY
  • kaziawr
    super przepis
  • paulax87x
    super przepis, już go wypróbowałam :)
  • paulax87x
    super przepis, już go wypróbowałam :)
  • Siostra_Ducket
    Barszcz z wkładką? Mi wkładka kojarzy się z mięsem w zupie ;) Barszcz z grzybami uwielbiam, mam specjalnie zachowane suszone prawdziwki do tego barszczu :)
  • AleAla
    Żeby zrobić dobry barszcz czerwony z grzybami suszonymi trzeba mieć naprawdę dobrze ususzone grzyby, oczywiście najlepiej z zaufanego źródla. U mnie z tymi grzybami od lat jest na bakier, a barszczyk mi się marzy...
  • radish
    O - tego jeszcze nie znałam. Barszcz czerwony z grzybami suszonymi jest u mnie zawsze na święta, ale nie podawałam jeszcze nigdy suszonych grzybów panierowanych do barszczyku. Super, to fajny pomysł na zamienienie tradycyjnych i trochę już nudnych krokietów. Zrobię więcej i będzie nie tylko do barszczu, ale też jako przekąską, tak o - między posiłkami... omnomnom ;)
  • Wine472d0a5
    Barszcz czerwony z grzybami suszonymi to pierwsza potrwa wigilijna, która przychodzi mi na myśl, gdy planuję Święta. Bez baszczu czerwonego z grzybami Święta nie mogą się odbyć. Aromat buraków i grzybów suszonych rozchodzący się po domu to coś zupełnie nie do podrobienia.
  • martalubiwiniary
    Gdy nie masz za dużo czasu, ale za to grzyby suszone w spiżarce, polecam ten przepis na barszcz czerwony z grzybami. Nie ma nic lepszego jak pyszny barszczyk z leśnymi, suszonymi grzybami. Ja zwykle na Boże Narodzenie przygotowuję barszcze z wkładką, typu uszka bądź paszteciki, a ten przepis wykorzystuję na inne okazje :) Polecam!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: