Hekele – śląska pasta ze śledzi

Oceń ten przepis!

5/5 5 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 2

5/5 5 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe należy pokroić bardzo drobno a następnie posiekać na deseczce ostrym nożem.
  2. Cebulę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
  3. W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo .
  4. Jajeczka również kroimy drobno, wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy. Doprawiamy pieprzem.
  5. Zjadamy ze świeżym pieczywem.

Opis przepisu:

Hekele to tradycyjna potrawa śląska, przyrządzana na zimno ze śledzi, ogórka kiszonego lub korniszona, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przypraw i musztardy. Mimo iż składników na hekele nie mielimy, ale kroimy, w efekcie zmieszania wszystkich składników otrzymamy konsystencję pasty. Hekele – śląską pastę ze śledzi tradycyjnie podaje się ze świeżym pieczywem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • zett
    Zastzreżenia tylko co do dwóch spraw- to nie pasta, tylko sałatka. Po drugie- cóż to za zdjęcie?? Jakieś niewyraźna papka z papryką i serem?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?