Nalewka truskawkowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 14 dni

  • Porcje 8

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek.
  2. Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem.
  3. Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem
  4. Słój szczelnie zamknąć odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem.
  5. Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek.
  6. Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek.
  7. Nalewka nadaje się do picia po pół roku.

Opis przepisu:

Nalewkę truskawkową najlepiej przygotowywać w pełni sezonu na truskawki, ponieważ wtedy owoce są najsłodsze i najsmaczniejsze. Zrobiona latem nalewka truskawkowa będzie w sam raz na chłodne zimowe wieczory. Dodana do herbaty z cytryną dobrze rozgrzeje i podkreśli smak ciepłego napoju.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?