składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek.
- Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem.
- Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem
- Słój szczelnie zamknąć odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem.
- Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek.
- Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek.
- Nalewka nadaje się do picia po pół roku.
Opis przepisu:
Autor: danusia19671Nalewkę truskawkową najlepiej przygotowywać w pełni sezonu na truskawki, ponieważ wtedy owoce są najsłodsze i najsmaczniejsze. Zrobiona latem nalewka truskawkowa będzie w sam raz na chłodne zimowe wieczory. Dodana do herbaty z cytryną dobrze rozgrzeje i podkreśli smak ciepłego napoju.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?