Schab nadziewany śliwkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 8

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, a następnie osusz. Natrzyj je przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  2. Śliwki umyj i osącz.
  3. Ostrym nożem natnij otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami.
  4. Schab ułóż w naczyniu do pieczenia, polej olejem. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  6. Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  7. Upieczone mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z kluskami śląskimi.

Opis przepisu:

Schab jest jednym z najczęściej pojawiających się mięs na naszych talerzach. Warto pokusić się o przygotowanie pieczonego schabu nadziewanego suszonymi śliwkami. Owoce nadadzą mięsu charakterystycznego aromatu, prowadzając tym samym nowy smak do naszej kuchni. Schab pieczony świetnie skomponuje się z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY i domowymi kluskami śląskimi.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?