1

2

Przepisy

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 15 porcji

Paluszki są świetną przekąską zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Szybkie w przygotowaniu, mocno serowe, bardzo smaczne i sycące :) Polecam

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
  2. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, w celu przyklejenia się do niego.
  3. Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
  4. Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
  6. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 st. C. Smacznego! ;)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: