Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 15

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
  2. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, w celu przyklejenia się do niego.
  3. Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
  4. Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
  6. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Opis przepisu:

Paluszki serowe z ciasta francuskiego to doskonała przekąska, którą pokochają zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Paluszki z ciasta francuskiego są szybkie w przygotowaniu, a do tego mocno serowe, więc szczególnie docenią je miłośnicy żółtego, ciągnącego się sera. Podawaj je jako przekąskę podczas leniwych spotkań ze znajomymi lub huczniejszych imprez.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?