Pasztet wykwintny

Oceń ten przepis!

3/5 3 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 12

3/5 3 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wątróbki zagotuj, ostudź.
  2. Połowę pokrój w kostkę i pozostaw.
  3. Pozostałe wątróbki zmiel razem z mięsem w maszynce.
  4. Cebule i pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, ostudź.
  5. Połącz wszystkie składniki pasztetu, wsyp Sos grzybowy (proszek), dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  6. Masę mięsną przełóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC na 80 minut. Ostudź w formie.
  8. Podawaj na zimno z Sosem czosnkowym.

Opis przepisu:


Wykwintny pasztet to przepis spod szyldu „Wiesz, co jesz!”. Polecamy przygotowanie pasztetu z wątróbki, łopatki wieprzowej, pieczarek oraz cebulki. Do pasztetu warto dodać Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY oraz ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, które wzbogacą smak ciepłej potrawy.

Pasztet wykwintny możesz podawać zarówno na ciepło (z gorącym sosem i ziemniakami), jak i na zimno – do kanapek z masłem. Dla wyrazistej ostrości warto użyć świeżo zmielonego pieprzu czarnego – lub pieprzu ziołowego, który niesie ze sobą cudny aromat.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?