Marynowane piersi z grilla

Oceń ten przepis!

5/5 5 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety przekrój na połowę. Keczup, olej, wino, tymianek i przyprawę JARZYNKA, wymieszaj.
  2. Posmaruj mięso i pozostaw na 1 godzinę.
  3. Mięso razem z marynatą smaż przez 15 minut ze wszystkich stron.
  4. Podaj z sosem chilli.

Opis przepisu:

Gdyby tylko sezon grillowy trwał przez cały rok! Niestety tak nie jest, dlatego warto wykorzystać te nieliczne okazje na przygotowanie marynowanych piersi z grilla. Jest to mięso bardzo soczyste i delikatne. Sekretem tego dania jest aromatyczna marynata przygotowana z Przyprawy Jarzynki WINIARY oraz tymianku, oleju, białego wina i Ketchupu Chili Ostrego WINIARY. Wystarczy zostawić mięso w marynacie na odpowiednio długi czas, by cieszyć się jego smakiem podczas rodzinnego grilla.

Zacznij od oczyszczenia i pokrojenia filetów na połowy. Mniejsze kawałki mięsa szybciej się upieką na ruszcie, ale za małe się wysuszą i staną twarde. Ketchup WINIARY połącz z białym winem, olejem, tymiankiem i przyprawą JARZYNKA. Dokładnie wymieszaj, a następnie posmaruj mięso marynatą i odłóż na przynajmniej 1 godzinę. Grilluj równomiernie z każdej strony. Podawaj z sosem chili i ulubioną sałatką lub surówką. Smak marynowanych piersi z grilla podkreślą też pieczone ziemniaki.

Świetnie komponują się one z kruchymi sałatami czy łagodnym octem balsamicznym. Co ważne – tak przygotowane filety możesz upiec zarówno na grillu na świeżym powietrzu, jak i w piekarniku lub na patelni grillowej. Sprawdzą się jako niedzielny obiad, jako dodatek do sałatek czy baza do kolacji lub lunchu. Ostry ketchup możesz zastąpić łagodnym, jeśli nie do końca odpowiadają Ci pikantne dania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?