Kapusta pekińska z selerem naciowym na sposób chiński

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 52 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron sojowy ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy, po czym zahartuj w zimnej wodzie.
  2. Kapustę pekińską pokrój na ćwiartki wzdłuż a następnie na paski o szerokości 1 cm.
  3. Seler naciowy obierz z włókien i pokrój w „cienkie paski”, zblanszuj (sparz we wrzątku i schłódź w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z kostkami lodu).
  4. Szalotki pokrój w drobną kostkę.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki i zblanszuj podobnie jak seler.
  6. Podobnie przygotuj marchew: pokrój w „cienkie zapałki” i również zblanszuj.
  7. Na głębokiej patelni lub rondlu podsmaż na oleju sojowym i maśle szalotki, jak się zeszklą dodaj pieczarki, seler naciowy i kapustę pekińską.
  8. Chwilę przesmaż i wrzuć makaron. Całość posyp białym pieprzem.
  9. Wlej wcześniej rozpuszczony we wrzątku Rosół drobiowy, sos pieczeniowy rozprowadzony w 150 ml wody oraz olej orzechowy.
  10. Chwilę duś i pod koniec dodaj marchew. Duś do momentu, aż składniki będą miękkie ale nie rozgotowane.
  11. Gotuj bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu.

Opis przepisu:

Jarskie danie obiadowe lub dodatek do porcji smażonego kurczaka – kapusta pekińska z selerem naciowym na sposób chiński. Potrawę można przyrządzić w woku lub w garnku, przesmażając lub dusząc składniki (kapustę, seler naciowy, pieczarki, marchew oraz makaron sojowy) w Rosole drobiowym WINIARY z dodatkiem Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY. Dla uzyskania właściwego smaku najlepiej do potrawy użyć oleju sojowego oraz oleju orzechowego (z dowolnych orzechów).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?