1

2

Przepisy

Kapusta pekińska z selerem naciowym na sposób chiński

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

257 calories kalorie: 257 kcal / porcja

Jarskie danie obiadowe lub dodatek do porcji smażonego kurczaka – kapusta pekińska z selerem naciowym na sposób chiński. Potrawę można przyrządzić w woku lub w garnku, przesmażając lub dusząc składniki (kapustę, seler naciowy, pieczarki, marchew oraz makaron sojowy) w Rosole drobiowym WINIARY z dodatkiem Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY. Dla uzyskania właściwego smaku najlepiej do potrawy użyć oleju sojowego oraz oleju orzechowego (z dowolnych orzechów).

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron sojowy ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy, po czym zahartuj w zimnej wodzie.
  2. Kapustę pekińską pokrój na ćwiartki wzdłuż a następnie na paski o szerokości 1 cm.
  3. Seler naciowy obierz z włókien i pokrój w „cienkie paski”, zblanszuj (sparz we wrzątku i schłódź w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z kostkami lodu).
  4. Szalotki pokrój w drobną kostkę.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki i zblanszuj podobnie jak seler.
  6. Podobnie przygotuj marchew: pokrój w „cienkie zapałki” i również zblanszuj.
  7. Na głębokiej patelni lub rondlu podsmaż na oleju sojowym i maśle szalotki, jak się zeszklą dodaj pieczarki, seler naciowy i kapustę pekińską.
  8. Chwilę przesmaż i wrzuć makaron.
  9. Całość posyp białym pieprzem.
  10. Wlej wcześniej rozpuszczony we wrzątku Rosół drobiowy, sos pieczeniowy rozprowadzony w 150 ml wody oraz olej orzechowy.
  11. Chwilę duś i pod koniec dodaj marchew.
  12. Duś do momentu, aż składniki będą miękkie ale nie rozgotowane.
  13. Gotuj bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: