Rolada z serem i majonezem

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij mikserem, dodaj majonez, tarty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  2. Standardową blaszkę od piekarnika wyłóż pergaminem do pieczenia. Na pergamin wylej masę serowo-jajeczną. Piekarnik nagrzej do 150°C, włóż do niego blaszkę i piecz ok. 20 minut. Kiedy masa się upiecze wyjmij ją z piekarnika i jeszcze ciepłą oddziel od pergaminu, a następnie zroluj z papierem.
  3. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
  4. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  5. Do cebuli dodaj pieczarki i smaż ok. 5 minut lub do momentu wyparowania wody.
  6. Z tymianku oberwij listki, dodaj do pieczarek, dolej wiśniówkę, śmietankę i przyprawę JARZYNKA.
  7. Pieczarki gotuj, aż śmietanka się zredukuje i nie będą miały płynnej konsystencji.
  8. Upieczony filet z piersi kurczaka pokrój w plasterki i ułóż na upieczonej i rozwiniętej masie serowo-jajecznej.
  9. Na to ułóż lekko przestudzone pieczarki i ponownie zwiń w roladę zawijając w pergamin lub bawełnianą ściereczkę.
  10. Wstaw do lodówki i schładzaj ok. 60 minut.
  11. Podawaj pokrojone w plastry grubości ok. 1 cm z Sosem czosnkowo-ziołowym lub chrzanowym.

Opis przepisu:

Przygotowanie delikatnej rolady na zimno z serem i majonezem wcale nie jest trudne. Wykorzystamy do niej upieczony filet z piersi kurczaka, a pieczarkowe nadzienie zrobimy z dodatkiem słodkiej śmietanki oraz wiśniówki i doprawimy przyprawą Jarzynka WINIARY oraz listkami świeżego tymianku. Najciekawsze jest tu specjalne jajeczne ciasto z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, natką pietruszki i tartym żółtym serem, w które zawiniemy kawałki kurczaka i pieczarki. Gotową roladę schładzamy i podajemy pokrojoną w plasterki z Sosem ziołowym z nutą czosnku lub chrzanowym WINIARY. Idealne danie na domowy lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie albo imprezę.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?