Faszerowany kabaczek

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 2 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 2

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kabaczka obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki.
  2. W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie.
  3. Marchew kroimy w talarki a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Przyrumieniamy cebulę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  6. Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.
  7. Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  8. Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego.
  9. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę.
  10. Po ok.40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka.

Opis przepisu:

Faszerowany kabaczek to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Duszone warzywa w połączeniu z mielonym mięsem będą stanowiły smaczną całość, która zasmakuje wszystkim fanom lekkich i warzywnych potraw. Sprawdź nasz przepis na faszerowany kabaczek!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?