1

2

Przepisy

Faszerowany kabaczek

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 2 porcje

Przygotowanie:

Kabaczka obrać ze skóry przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami z środka. (najlepiej jest delikatnie naciąć nożem i pomóc sobie łyżką). Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki. W czasie kiedy kabaczek jest w lodówce przygotowujemy farsz. Pieczarki opłukujemy kroimy w większą kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie. Marchew kroimy w talarki a paprykę w kosteczkę. Kiedy pieczarki puszczą soki solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni będziemy podsmażać mięso. Najpierw cebule kroimy w pióra, a czosnek przeciskamy lub bardzo drobno siekamy, podsmażamy razem na oliwie, solimy i pieprzymy do smaku. Przyrumieniamy cebulę uważając żeby się nie spaliła, podlewamy delikatnie wodą i czekamy aż odparuje. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku: przyprawą do mięsa mielonego, ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut mieszając. Przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia. Do mięsa dodajemy podduszone pieczarki z papryką (nie dodajemy sosu z duszenia) mieszamy wszystko dokładnie, jeśli farsz jest zbyt sypki wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy kabaczka z lodówki i napełniamy go farszem, przykrywamy farsz plasterkiem sera żółtego lub topionego. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kabaczka niewielką ilością wody i pozostałym sosem z pieczarek. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około godzinę. Ja od czasu do czasu obracałam kabaczka i sprawdzałam czy jest dość miękki. Po ok.40 minutach polałam kabaczki sosem pomidorowym, można też użyć samego koncentratu pomidorowego i połączyć go z sosem z pieczenia kabaczka. Smacznego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: