Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Pieczarki nadziewane

Oceń ten przepis!

4/5 4 50 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 50 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Duże pieczarki umyj, trzonki odetnij i drobno posiekaj.
  2. Z plasterków sera wytnij krążki, pozostały drobno pokrój
  3. Cebulę i ogórka drobno posiekaj. Cebulę podsmaż z pieczarkami.
  4. Dodaj ser, jajko, ogórek i natkę pietruszki, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU. Wymieszaj.
  5. Kapelusze pieczarek wypełnij farszem, przykryj krążkami sera. Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut.
  6. Podawaj z chlebem udekorowane listkiem natki pietruszki.

Opis przepisu:

Często niedoceniane pieczarki stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie są przepyszne, gdy się je odpowiednio poda. Naszym zdaniem pieczarki faszerowane powinny zająć specjalne miejsce w każdym domowym jadłospisie. Farsz z podsmażonej cebulki i pieczarkowych trzonków z kiszonym ogórkiem, przykryty zapieczonym żółtym serem, sprawi że pieczarki nadziewane staną się hitem jako przystawki i przekąski. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY podkręcą smak farszu i sprawią, że nikt nie poprzestanie na jednej pieczarce.

Ten przepis na pieczarki faszerowane nie zajmie wiele czasu i opiera się na prostych, ogólnodostępnych składnikach. Wybierz duże pieczarki. Umyj je, odetnij od nich trzonki, a następnie drobno je posiekaj. Z plasterków żółtego sera wytnij krążki, a resztę drobno pokrój.

Farsz do pieczarek stworzysz z posiekanych trzonków oraz podsmażonej siekanej cebulki. Dodaj do niego także ser, jajko i natkę pietruszki, a na koniec dopraw Ziarenkami Smaku. Wymieszaj całość dokładnie.

Następnie wypełnij kapelusze pieczarek farszem i przykryj każdy z nich krążkiem sera. Wstaw pieczarki do piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. Stworzą zgrany duet z chlebem lub chrupiącą bagietką. Udekoruj pieczarki listkiem pietruszki i ułóż na liściach sałaty. To doskonały pomysł na przekąskę, gdy wpadają niezapowiedziani goście.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?