Krokiety z kapustą i pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 142 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

4/5 4 142 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Przygotować naleśniki.
  2. Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)
  3. Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.
  4. Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.
  5. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć, dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami.
  6. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.

Opis przepisu:

Mogłoby się wydawać, że krokiety w połączeniu z czerwonym barszczem to danie typowo wigilijne, po które nie sięga się z reguły w innych porach roku. Nic bardziej mylnego. Warto znać przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami, by wykorzystywać go również na inne okazje. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, zamrozić je, a następnie korzystać z nich zawsze wtedy, kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Krokiety to danie szybkie i łatwe, a przy tym trudno znaleźć kogoś, kto go nie lubi. Smak farszu z kiszonej kapusty i pieczarek podkreśli przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY.

Co ważne, przygotowanie krokietów zajmie około godziny. Zacznij od usmażenia naleśników. Kapustę kiszoną pokrój i kilka razy przepłucz, żeby złagodzić jej kwaśny smak. Następnie wrzuć do wrzątku i gotuj, aż zmięknie. Na koniec odciśnij nadmiar wody. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w słupki lub kostkę. To samo zrób z cebulą. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i usmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pieczarki.

Kiedy uznasz, że te już są usmażone, dodaj kapustę, pieprz oraz Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ciasne rulony. Każdy z nich obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Anna
    Ile sztuk wychodzi z przepisu? :)
  • Oskarek121
    Mam 8 lat sam gotowałem te naleśniki są pyszne.
  • pink086
    Ja zawsze robie na święta z grzybami suszonymi i dodaje dużo świżej natki pietruszki.
  • mikolaj123
    Gdy żona i dzieci spróbowały tych krokietów, w domu zapanowała radosna atmosfera. Jak na święta. Mimo, że to był wrzesień.
  • radish
    Krokiety z kapusta i pieczarkami to podstawa do świątecznego barszczu czerwonego. Dzięki za przepis na krokiety - zrobiłam je już teraz i wyszły pyszne. Dodałam jednak więcej pieczarek, kapustę dosyć mocno przepłukałam, aby nie była za kwaśna, a cebulę zwykła zamieniłam na czerwoną. Pycha :) Krokiety świąteczne możecie też jeść na zimno - my jemy je z dodatkiem ketchupu.
  • ella77
    Te krokiety są rewelacyjne! Robię je od lat a na święta obowiązkowo! Są przepyszne!
  • yaishii
    ależ mi się zachciało krokietów z kapustą i grzybami, a do BN tak daleko ;)
  • filipiak
    ja też je robie wszyscy uwielbiają robie także krokiety z piczarkami i z serem to dla tych którzy nie lubią kapusty
  • maniafajn
    Ekstra sa ,ja czesto robie wlasnie naleniki w ten sposob tylko nie robie panierki. Na wierzch kazdego nalesnika klade plasterek zoltego sera i je zapiekam sa rewelacyje , a podaje je z keczupem naprawde warto je wyprobowac.POLECAM.
  • agrazyna
    Naprawdę dobre! Kto tego nie jadł niech spróbuje.
  • BEEA123
    U mnie nie przepadaja za kwaszona kapusta wiec daje kapuste nie ukwaszona.Wszyscy bardzo lubia te krokiety . Zawsze robie je w wigilie do barszczu(oprocz uszek;Polecam tym ktorzy nie jedli.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?