Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Zupa krem z pieczonej dyni z boczkiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, pokrój na kawałki, polej oliwą i piecz w 180°C do miękkości.
  2. Łyżkę bulionu wymieszaj z 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Upieczoną dynię włóż do garnka, wlej na początku ok. 250 ml bulionu i zmiksuj ręcznym blenderem na gładki krem.
  4. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewaj stopniowo więcej bulionu.
  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
  6. Na tej samej patelni podsmaż chleb na złoty kolor.
  7. Zupę krem z dyni serwuj z boczkiem, grzankami i szczypiorkiem.

Opis przepisu:

Kremowa zupa z dyni z boczkiem ma wyjątkowy smak, który nieodparcie kojarzy się z jesienią. To właśnie wtedy najlepiej przyrządzić to danie. Jego podstawę stanowi esencjonalny bulion i dynia, która po upieczeniu staje się miękka i można ją z łatwością kroić lub miksować. Twoja zupa krem z dyni stanie się jeszcze pyszniejsza, jeśli dodasz do niej garść chrupiących grzanek i tyle smażonego boczku, ile lubisz.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?