Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 8

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Zupa

Kiełbasa

Marynata do kiełbasy

Pieczone jabłka

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby namocz i posiekaj.
  2. Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj suszone grzyby z zalewą i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku.
  3. Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Następnie przełóż ją do naczynia do zapiekania, a na wierzchu ułóż kiełbasę (w całości).
  4. Musztardę wymieszaj z miodem, majerankiem, solą i pieprzem oraz odrobiną piwa. Powstałą marynatą posmaruj kiełbasę. Całość uzupełnij pozostałym piwem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  5. Piecz około 30-45 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą, aż kiełbaski się zarumienią. W połowie pieczenia, obróć kiełbaski na drugą stronę.
  6. Po upieczeniu, połowę cebuli, wraz sokiem powstałym podczas pieczenia oraz połową upieczonej kiełbasy pokrojonej w plasterki, dodaj do zupy i gotuj całość jeszcze 5-10 minut.
  7. Jabłka pokrój w ósemki, pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop je olejem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane jabłka piecz przez około 15 minut w temperaturze 200°C (jeśli nie lubisz jabłek ze skórką, obierz je przed pieczeniem).
  8. Do głębokiego talerza włóż porcję purée ziemniaczanego i zalej ciepłą zupą. Dołóż pozostałą pokrojoną kiełbaskę z cebulą i sosem, a na koniec uzupełnij całość kawałkami upieczonego jabłka.

Opis przepisu:

Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem to propozycja na wyjątkowe wielkanocne danie. Bogactwo dodatków i nowych smaków sprawia, że tradycyjna zupa nabiera zupełnie nowego charakteru. Podanie Żurku Nasza Specjalność WINIARY z aromatycznymi grzybami, suszonym jabłkiem i zamarynowaną białą kiełbasą przyczynia się do tego, że zupa będzie bardzo sycąca. Żurek z pieczoną kiełbasą bardzo dobrze sprawdzi się jako wykwintna propozycja na świąteczne danie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?