Wieniec bezowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Beza

Krem

Dekoracja

Przygotowanie:

  1. Białka jaj o temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość.
  2. Gotową bezę uformuj w kształt wieńca na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz 5 minut w 160°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez około 1,5 godziny.
  4. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak 450 ml mleka, po czym odstaw go do wystudzenia.
  5. Masło z cukrem wanilinowym ubij na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawaj wystudzony budyń po 1 łyżce. Odstaw całość do lodówki.
  6. Przed podaniem – udekoruj bezę kremem, owocami, rozmarynem i pistacjami. Deser możesz też posypać cukrem pudrem lub pokruszoną bezą.

Opis przepisu:

Szukasz pomysłu na pyszny deser, który pięknie prezentuje się na paterze? Wypróbuj przepis na wspaniały wieniec bezowy! Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a dekoracyjne przybranie sprawia, że jest to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oka! Słodycz bezy wspaniale komponuje się z kwaskowatym smakiem pomarańczy, ziaren granatu i żurawiny. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?